Спецакция срещу бандитите в малките села


Специализирана полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, започва от понеделник в цялата страна.

Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В нея ще участват служители на дирекция "Специализирани полицейски сили" при ГД "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

Специализираната операция почва точно в момент, когато към правителството е отправен вот на недоверие от опозицията на тема "Сигурност". Част от обвиненията бяха именно за тежката битова престъпност в малките населени места. За последния месец станаха няколко убийства и побои на възрастни хора в марки села, където няма полицейски патрули.

Жандармерия, охранителна полиция и част от оперативния състав на МВР тръгват по малките населени места в 15 области от понеделник сутринта, съобщи преди дни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. С тази мярка държавата се надява да пребори битовата престъпност, която в последните месеци се разраства и почти не минава ден без съобщение за ограбени и бити възрастни хора по селата. Лазаров повтори и тезата си, че големите градове трябва да се наситят с камери, които да помагат при разкриването на престъпления.

Жандармеристите, които официално се водят към специализираните полицейски сили, ще се въртят на смени от 12 часа, за да има 24-часово полицейско присъствие. Не стана ясно обаче кои ще са 15-те от общо 28 области, тъй като главният секретар назова само 5 от тях - Видин, Враца, Монтана, Плевен и София-област. Освен жандармерия в малките населени места ще бъдат пратени дознатели и охранителна полиция. Според Лазаров ще има "явно и друго наблюдение", където се налага, което най-вероятно значи секретни постове, видеонаблюдение и мобилни екипи.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини