Още това лято:Момчил юнак "оживява" на скалите край Смолян

Бъдещите гидове на туристическата атракция "Момчилова крепост " край Смолян

Трима екскурзоводи и трима аниматори получиха сертификатите си по проект на община Смолян „Момчилова крепост –митовете оживяват”, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”

Зам.-кметът Марин Захариев връчи документите на хората, които ще съживяват митовете и реалностите.
Аниматорите, в костюми на боляри и ковач, ще демонстрират с как се работи с ковашката преса. Те ще изработват саморъчно монета с логото на туристическата атракция, която посетителите ще получават за спомен.

Туристите ще влезнат и сами в ролята на ковачи и ще подпомагат изработването на монетата-личен сувенир.
За тази цел ще бъде реставрирана, консервирана и експонирана средновековна ковашка пещ и работилница, за която се предполага, че е съществувала, поради откритите следи от огнище и наличието на многобройни стопилки и шлак.
Ще бъдат поставени и две грънчарски колела- едното ще бъде под навес до керамичната пещ, за да подчертае спецификата на мястото. Другото ще бъде на удобно място, където специалист ще ги напътства как собственоръчно да изработят керамичен съд .
Ще бъдат монтирани и художествени декори от „Момчилово време”, на фона на които туристите ще могат да си правят атрактивни снимки.
Електронният пътеводител, който може да се ползва едновременно от 50 души, ще съдържа описание на Момчилова крепост, полезна информация за пътя, водещ към крепостта.

Особен акцент ще бъде аудио-визуалния спектакъл с филм за Момчил юнак, който ще бъде прожектиран на скалите, като се очаква още това лято атракциите да бъдат отворени за туристи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини