Пловдив и Карлово на протест в защита на Куршум джамия

Протест в защита на Куршум джамия пред съдебната палата в Пловдив ще се проведе преди началото на заседанието по делото за Куршум джамия днес. Очаква се, наред с гражданите на Карлово и Пловдив, да се включат и фенове на футболните отбори Левски и ЦСКА, както и на пловдивските Ботев и Локомотив. Това е вторият техен протест, след като миналия петък те се обединиха срещу исканията на мюсюлманското вероизповедание да вземе 4 общински имота в Пловдив.

По време на протеста ще бъде прочетена декларация за геноцида над българите. Футболните привърженици се обединяват с аргумента, България не може да подарява държавни и общински имоти на Главното мюфтийство. 

Куршум джамия е построена по време на османското нашествие през 15 век върху носещите колони на разрушения тогава християнски манастир "Свети Спас". Досега е съществувала като паметник на културата. Ако имотът отиде в ръцете на Главното мюфтийство, карловци са притеснени, че той ще бъде превърната в молитвен дом.

Районното мюфтийство е завело още пет дела за възстановяване на собствеността на имоти на територията на Пловдив и Карлово. Исковете предизвикаха вълна от гражданско недоволство и доведоха до протести през миналата година.
Заради протеста временно се затваря бул. „Шести септември" в Пловдив, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта". Временно се спира движението по бул."Шести септември" в участъка от кръстовището с бул."Руски" до кръстовището с бул."Цар Борис III Обединител" за времето от 09.30 ч. до 11.30 ч. във връзка с провеждането на протестни прояви. В тази връзка маршрутите на автобусни линии № 6, 11, 15, 20, 21, 22, 37, 44, 93, 99 и 116 от вътрешноградския транспорт се променят.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини