Атака с ултиматум - или наказание за ДПС, или няма да се върнем в НС

Провали се и днешният пленарен ден, като час и половина след началото на извънредното заседание то бе прекратено поради липса на кворум.

Депутатските страсти от миналия петък, разбудени от изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, се пренесоха и в началото на тази работна седмица.

Лидерът на атакистите Волен Сидеров настоя от парламентарната трибуна да се създаде незабавно нова първа точка от дневния ред и това да бъде декларация на цялото НС, която да осъжда изказването на ДПС депутата, който, след отхвърлянето на предложението на ДПС предизборната агитация да се води и на различни от българския езици, обяви: "Аз ще вървя по пътя на Нури Аданъ, Ахмед Давутоглу, Ахмед Доган".

Сидеров определи тези думи като антибългарски и антидържавни и изтъкна, че подобно несъобразяване с Конституцията и културната традиция в България е недопустимо.

Заместник-председателят на НС Мая Манолова, която води заседанието, обаче попари надеждите на Сидеров. Тя го посъветва да подготви текста на тази декларация до сряда и тогава да я предложи на вниманието на депутатите.

Ядосан от отказа желанието му да се изпълни незабавно, Сидеров отсече, че не вижда за необходимо повече да присъства на днешното заседание и разгневен си тръгна, последван от цялата ПГ на Атака.

Един ислямски фундаменталист се подиграва с Конституцията на България, възмути се и пред медиите по-късно Сидеров.

Според него Хафъзов ясно е декларирал, че не признава и няма да спазва законите на страната. Той отново настоя „да се осъди недопустимото изказване, което възмути българската общественост".

Както бързичко се правеха заклеймяващи декларации срещу мен, сега НС пак да направи така, призова водачът на националистите в парламента.

Той се зарече, че Атака няма да влизат в зала, докато не приемат декларацията като точка в дневния ред. Да се правим, че нищо не е станало е просто жалко за българския парламент, обяви той.

Ако се опитат да върнат въпроса за агитация на българския език ще бъде супер скандално и не знам дали ще трябва парламентът да съществува повече, обяви неочаквано Сидеров.

Запитан дали ще напусне парламента, той обясни, че ще реши какво да направи с ПГ на Атака. Нищо не правим непрозрачно, ще бъде съобщено какво ще решим да направим. Не можем да си затваряме очите пред такава наглост и арогантност от страна на ДПС, зарече се Сидеров.

Напълно очаквано, малко по-късно и депутатите на ГЕРБ последваха атакистите, напускайки пленарната зала и днешното извънредно заседание на НС видимо остана без нужния кворум от 121 депутати.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов разпореди стандартната процедура - поименна проверка.

Едва 110 народни представители се оказаха в зала.

Имамов даде 30 минути почивка, след което отново ще се направи опит за събиране на кворум, ако депутатските страсти се охладят и атакистите заедно с опозицията склонят да се върнат на работа.

Припомняме, че днес по план депутатите трябваше да продължат с приемането на второ четене на текстовете от Изборния кодекс, за да може той да бъде приет окончателно до края на тази работна седмица.

Зам.-шефът на парламента Мая Манолова не видя драма в случващото се тази сутрин в парламента. "Атака" са тук, ГЕРБ са тук", заяви гонена от журналисти Манолова, минути след като получи от партия "Атака" декларация с искане за осъждане поведението на ДПС.

Манолова отиде при националистите в минутите, когато депутатите в пленарна зала се преброяваха поименно, за да се разбере дали има кворум, и именно заради това "червената" депутатка отсече - "Нека да се преброя първо" и посъветва журналистите да внимават "да не падне някой", докато я гонеха с въпроси.

"Няма как да приемем нещо, което не сме видели. Много спорно е дали има право извънредна точка да бъде гласувана", обясни все пак социалистката по повод искането на атакистите.

Към 11.30 часа обаче - когато заседанието бе подновено, отново не бе събран кворум, като в залата имаше само 109 депутати, тъй като групите на Атака и ГЕРБ отново не влязоха.

Междувременно стана ясно, че Атака са внесли проекта за декларация в деловодството. Според зам. председателите на НС - Манолова и Имамов - правилникът предвижда, че не може да се променя дневният ред на извънредни заседания, каквито са днешното и утрешното. Най-вероятно проектът на Атака ще влезе за обсъждане в сряда.

В началото - и без народните представители от "Атака", продължи извънредното заседание на Народното събрание. Депутатите се заеха да разглеждат на първо четене законопроект за промени в Данъчно-осигурителния процесуалния кодекс.

Основен вносител е председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

В пленарна зала липсват обаче трите основни парламентарни лидери, а именно Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан. Без дебати народните представители гласуваха и приеха промените на първо четене в Данъчно-осигурителния процесуалния кодекс.

Мотивиран Цонев поиска съкратен срок от три дни за внасяне на проекта в пленарна зала и искането беше прието.

След като в последователен ред ПГ на Атака и на ГЕРБ напуснаха пленарна зала, днешното извънредно заседание на НС видимо остана без нужния кворум от 121 депутати.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов разпореди стандартната процедура - поименна проверка. 110 народни представители се оказаха в зала. Имамов даде 30 минути почивка, след което отново ще се направи опит за събиране на кворум, ако депутатските страсти се охладят и атакистите заедно с опозицията склонят да се върнат на работа.

Припомняме, че днес по план депутатите трябваше да продължат с приемането на второ четене на текстовете от Изборния кодекс, за да може той да бъде приет окончателно до края на тази работна седмица.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини