Ден на траур в Украйна

В Украйна е ден на траур в памет на десетките загинали по време на протестите. Снощи опозицията и президентът Виктор Янукович се договориха за примирие, а днес преговорите продължават. Двете страни ще разговарят, за да бъде стабилизирана ситуацията в страната и да спрат кръвопролитията по украинските улици.

„Имаме добра новина- щурмът и чистката, които бяха планирани за през нощта са отменени. В момента е обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизация на ситуацията. След днешната сеща можем ясно да заявим- няма да има щурм и въвеждане на извънредно положение на площад Независимост”, каза късно снощи лидерът на партия „Батькившина, Арсений Яценюк.

Протестиращите на Майдана останаха на барикадите въпреки постигнатото споразумение между властта и опозиционните лидери. Част от демонстрантите са щурмували сградата на Профсъюзния дом. Напрежение има и в други градове на Украйна. Проевропейски демонстранти превзеха сгради на районната администрация, полицията и прокуратурата в град Лвов, а офиси на опозиционни партии бяха нападнати на изток.

Броят на загиналите при сблъсъците в Киев достигна 28 души. Това предаде УНИАН, позовавайки се на медицински и полицейски източници.445 души са потърсили медицинска помощ, а 287 от тях са хоспитализирани.

Снощи представители на радикалната организация „Правий сектор” бяха категорични, че няма да спазват примирието и ще продължат своите действия на площад "Независимост". Вчера вечерта демонстрантите в центъра на Киев не получиха помощ от Украинския червен кръст. „Червеният кръст на Канада предложи да ни изпрати самолет с хуманитарна помощ, дрехи, лекарства и медицински пунктове. За преминаване през митницата на летището трябваше товарът да бъде приет и предаден за нуждите на Майдана от Украинския червен кръст. Последният отказа”. Това обясни активистката Олга Богомолец, цитирана от "Фокус".

Продължава и обсадата на пропусквателния пункт "Краковец" на границата с Полша. Там близо 300 души и 50 товарни автомобила са построили барикада и отказват да пуснат движението.

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова лидерите на опозицията да заведат иск срещу президента Виктор Янукович в Международния трибунал в Хага. "За да бъде ликвидирана диктатурата, сега и завинаги, е необходимо сформирането на делегация, която да убеди европейските лидери за стартирането на съдебен процес срещу Янукович в Международния трибунал в Хага", написаха от името на Тимошенко в личната й страница във Фейсбук.

"Сред задачите на делегацията е назначаването на международна съдебно-медицинска експертиза, която да установи фактите около смъртта и раняването на мирни граждани с огнестрелно оръжие и други инструменти за насилие", отбелязва още Томошенко, която получи 7 години затвор заради сключване на неизгодни за Украйна договори за доставка на руски газ.

Днес ще се състои извънредна среща на външните министри от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел. В нея ще участва и министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин. Всички министри ще обсъдят ескалацията на бунтовете в Украйна, визови ограничения на лица, пряко отговорни за събитията, както и евентуални финансови санкции за страната.

Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини