Траур и примирие в Украйна, щурмовете продължават, ЕС решава за санкции

По време на преговорите между украинския президент Виктор Янукович и опозицията бе постигнато примирие.

„Имаме добра новина- щурмът и чистката, които бяха планирани за през нощта са отменени. В момента е обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизация на ситуацията. След днешната среща можем ясно да заявим- няма да има щурм и въвеждане на извънредно положение на площад Независимост”, заяви лидерът на партия „Батькившина, Арсений Яценюк.

Украинският президент Виктор Янукович обяви четвъртък за ден на траур за загиналите в уличните безредици в Киев. 

Радикалната организация „Правий сектор” обаче обяви, че не възнамерява да спазва примирието и „никакви споразумения”.

„Някой си там иска да спре народното въстание по пътя на провъзгласяване на фалшиви примирия. Официално заявявам „Правий сектор” не е подписвал никакви споразумения и с никой не се е договарял”, заяви лидерът на групировката Дмитрий Ярош.

Междувременно група от около сто демонстранти е атакувала сградата на районната администрация в киевския Деснянски район. В сградата се намира районният управител. Демонстрантите хвърлят бутилки запалителна течност, опожарени са най-малко два автомобила на силите на реда.Демонстрантите в Киев са завзели сградата на министерството на аграрната политика и продоволствието, намиращо се в близост до площад Независимост.

По-рано в украинския град Полтава, демонстрантите са опустошили и опожарили представителството на управляващата Партия на регионите, след което щурмували сградата на местната областна управа.

Силите на реда са успяха да изтласкат протестиращите от района на сградата. Демонстрантите са отстъпили, но приготвят бутилки запалителна течност и разбиват бордюрите в района.

През нощта Украинският червен кръст отказа да достави хуманитарна помощ за демонстрантите.

„Червеният кръст на Канада предложи да ни изпрати самолет с хуманитарна помощ, дрехи, лекарства и медицински пунктове. За преминаване през митницата на летището трябваше товарът да бъде приет и предаден за нуждите на „Майдана” от Украинския червен кръст. Последният отказа”, заяви активистката Олга Богомолец.

Двама демонстранти са убити от силите на реда в украинския град Хмелницки.

„В Хмелницки в района на сградата на ССУ служителите на специалното подразделение „Алфа” продължават да стрелят в гражданите. Загинаха две момчета, едното е на 18 години. Най-малко 7 души са ранени, част от тях са в реанимация. Един от ранените е на 16 години, той е с тежка рана на бедрото. Всички рани са от огнестрелно оръжие”, се посочва в съобщение на групата „Евромайдан SOS”.

По данни на очевидци сградата на ССУ продължава да гори, но част от служителите са останали.

Сутринта украинският министър на външните работи, Леонид Кожара заяви, че украинските власти са готови да обсъдят създаването на съвместно правителство с опозицията и да проведат конституционни реформи, но да се поставя въпроса за предсрочни президентски избори би било нереалистично.

„Президентът Янукович бе избран през 2010 година по законен път. Мисля, че да се поставя въпроса за предсрочни президентски избори не би съответствало на реалността. Готови сме да обсъдим общия състав на правителството и провеждането на конституционни реформи. Властите изпълниха почти всички искания на демонстрантите, но остава впечатлението, че опозицията не желае да поеме своята част от отговорността”, заяви Кожара.

„Радикалните групировки сега са прекалено много в Киев”, добави той, като също така заяви, че е „изцяло неправилно управляващата Партия на регионите да се възприема като антиевропейска и антидемократична”.

ЕС решава

Междувременно извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност на ЕС заради Украйна е предвидено за днес. То беше свикано за от върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън.

Ще бъдат разгледани всички възможности за натиск, включително налагането на ограничителни мерки срещу отговорните за репресиите и нарушенията на човешките права. Санкции могат да бъдат въведени още утре, заяви говорител на Аштън.

Неофициално се твърди, че е възможно да се наложи забрана на определени лица, отговорни за кръвопролитията, да влизат на територията на ЕС, както и замразяване на активите им в европейски банки.

Европейската инвестиционна банка вече обяви, че замразява операциите с Украйна.


 

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини