Книгата на Ефрем Моллов е дадена на прокуратурата

Книгата на Ефрем Моллов е дадена на прокуратурата

След сигнал на Държавната агенция за национална сигурност Районна прокуратура – Смолян, образува досъдебно производство, което ще разследва книга на лидера на Европейски институт “Помак” и новосформиращата се партия Ефрем Моллов.

Дознанието е по чл. 164 от Наказателния кодекс – проповядване на омраза на религиозна основа. Ще се установява дали чрез произведението “Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо бе скрита историята на помаците” се насажда омраза. Сигналът на ДАНС първоначално е изпратен в Окръжна прокуратура – Смолян, заради съществуващи данни за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология по чл. 108 от НК.

След постановен отказ преписката е препратена на Районната инстанция по компетентност с указание да се прецени дали да бъде образувано досъдебно производство по чл. 164 от НК или да се постанови отказ.

На 10 февруари Районната прокуратура образува наказателно производство. Обвинение на този етап не е повдигнато. Предстои назначаване на експертизи за установяване на всички обстоятелства по книгата.

“Ще се разследват всички действия, свързани с произведението, представянето му и дали то подбужда и проповядва омраза, основана на раса, народност и етническа принадлежност”, коментира говорителят на прокуратурата Иван Спиров.

Източник: в Отзвук

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини