Отличници стават „преписвачи“...на Паисиевата история

По инициатива на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”, в Смолян започна преписване на Паисиевата история. Идеята се зародила спонтанно, покрай гостуващата за 3-март изложба,посветена на Паисий в Смолян.

 „Тъй като знаехме от колегите от Националния литературен музей, които са автори на изложбата, че ще има няколко от последващите издания от края на 19 и първата половина на 20 век от „История славянобългарска” на Паисий, решихме да направим препис и в Смолян”, каза Марева.

Инициативата вече е осъществявана в много български градове точно по начина, по който на времето Софроний Врачански преписва историята, за да стигне тя до много хора.

Така колегията в Смолянския музей  започна реализирането й и в Смолян, а като начало я започнаха възпитаниците на СОУ „Отец Паисий”. Заради наплив от желаещи се сформирала група от 16 ученика- с 6 повече от предвиденото.

Всеки, който желае да се включи може да го направи в музея през следващия месец, докато гостува изложбата, посветена на Паисий. Преписаните страници от историята ще бъдат включени в архивите на музея и след време това ще стане ценен експонат за духа на Паисий, пренесен в Смолян .

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини