Рестарт на „Кремиковци” обсъждат депутатите

Народните представители започнаха днешната си работа с дебати за рестарта на Завода за непрекъснато леене на стомана към "Кремиковци".

След като вчера народните избраници извънредно победиха ветото на президента върху Изборния кодекс, днес бяха чути желанията на опозицията и за първа точка в дневния ред се класира искането на "Атака" за възстановяване на тази част от "Кремиковци". Депутатите подкрепиха желанието на атакиста Павел Шопов за пряко излъчване на дебатите по тази точка и камерите и микрофоните на националната телевизия и радиото в пленарна зала бяха включени.

"Кремиковци" е икона на престъпната приватизация у нас", обяви от парламентарната трибуна народният избраник от "Атака" Николай Александров. Той припомни, че именно този завод е осигурявал в годините назад много работни места и е изнасял продукция по целия свят. "Българската стомана се е леела и продавала не само у нас и Европейския съюз, но и в Япония и други страни", припомни още историята атакистът.

Той подчерта, че именно приватизацията на "Кремиковци" от правителството на Иван Костов е ликвидирала завода за леене на стомана, който днес представлява символ на грубите крадци. За да подкрепи думите си, Александров посочи, че една от фирмите приватизатори дължи на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол над 300 млн. лева.

Националистите настояват пред колегите си за рестарт на завода, за да може той да открие отново много работни места, да увеличи Брутния вътрешен продукт в страната и да донесе повече пари в държавната хазна.

Социалистът Румен Гечев се съгласи с някои твърдения на колегата си от "Атака", а именно, че ролята на "Кремиковци" като дял от БВП е била незаменима, а заетите там са били между 15 и 20 хиляди българи.

"Кремиковци" беше продаден по един престъпен начин на цената на една гарсониера в центъра на София", отсече народният представител от БСП. Той обаче поиска първо да бъдат изготвени анализи за рестарта на тази част от "Кремиковци" и след това депутатите да го гласуват.

"Без анализи няма да стане, но от някъде трябва да се започне", посочи от своя страна депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов. Той призова управляващите да покажат на хората, че наистина искат да има реиндустриализация и технологична България. Българската банка за развитие да инвестира в Завода за непрекъснато леене на стомана е един от възможните сценарии, според националистите.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини