Безплатни прегледи за туберколоза в Смолянската болница

 РЗИ - Смолян и пневмо - фтизиатричния кабинет при МБАЛ д-р ,,Братан Шукерв" Смолян, организират кампания за ограничаване разпространението на заболяването, която ще включва:

1. Скрининг за ранно откриване на туберкулоза сред пребиваващите в Затворническото общежитие в гр. Смолян.
2. ,,Седмица на отворените врати" -в  дните от 24 до 28 март 2014 г. всички желаещи, без значение от здравноосигурителният им статус ще могат да се прегледат безплатно в пневмо-фтизиатричния кабинет на МБАЛ – Смолян. От екипа на пневмофтизиатричен кабинет към болницата, ще се извършват безплатни  прегледи  и изследвания за туберколоза на всички желаещи, независимо дали са здравноосигурени или пък не са. Кабинетът се намира на III етаж над инфекционно  отделение – кабинет №  11, и ще преглежда безплатно във времето от 8,00 до 15,30 часа в посочените дни.
3. Провеждане на здравно - информационна кампания сред учениците от 9 клас в област Смолян. Чрез презентация и разпространение на информационни материали, над 200 гимназисти от Смолян ще придобият познания за рисковите фактори предразполагащи към заболяване, симптомите, както и препоръки за профилактика. С цел провеждане на подобни обучения и в другите общини на областта, Регионалната здравна инспекция предостави на всички медицински специалисти лекционен материал за здравно обучение сред деветокласниците.

С решение на СЗО 2 4 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберколозата от 1996 г.. На този ден през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох открива причинителя на заболяването – туберколозния бактерий, наречен на негово име. Туберколозата все още продължава да бъде глобална опасност. Всяка година по света умират около 3 милиона  от най-тежко засегнатите болни.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини