Защо успя справедливият протест на хората от Опитната станция в Смолян

Работещите в Опитната станция по земеделие и животновъдство в Смолян прекратиха справедливите си протести в защита на директорката им доц. Цонка Оджакова. Тя остава на поста си и ще довърши мандата си като управител до 2016г. Исканията на колектива са удоволетворени и те продължават вече спокойно работата си.

Вчера освобоождаването й беше стопирано и заповедтта за прекратяване на нейния договор за управление на станцията отменена. Това стана ясно от писмото на директора на Селскостопанската академия доц. Христо Бозуков, в която обаче няма нито ред дори бегло обяснение защо изобщо е трябвало тя да бъде махната, а в последствие - след 10 дневните протести на подчинените й - върната на работа.

„Колективът не разбра защо се случи всичко това, ние работим с нея от години и то успешно.

Затова по време на протестите искахме да знаем причините за освобождаването й, но така и не получихме обяснение. В писмото на доц. Бозуков не се посочиха мотивите нито за махането, нито за връщането й, но сме много доволни, че успяхме “, каза Емилиян Попуску- дългогодишен агроном и учен в станцията, който оглавяваше инициативния комитет.

Хронология на събитията:

На 28 февруари- В Опитната станция пристига писмото за прекратяване на договора на доц. Оджакова.

На 10 март- 28-те служители на станцията изпращат отворено писмо до всички отговорни институции, начело със ССА и директора й доц. Бозуков-издал заповедта.

На 18 март- след като не получиха отговор на въпроса, защо освобождават успешната им шефка, служителите започнаха протеста.

На 20 март към тях се присъединиха стотици фермери от Националната асоциация на животновъдите, начело с председателя й Бойко Синапов. Те заплашиха, че ако не се спре освобождаването на смолянската директорка-ще блокират главния път Смолян-Пампорово. Още същия ден обаче Директорът на ССА доц.Бозуков заяви : "Излишно е да се протестира, защото няма защо и против кого да се протестира" и обяви, че временно за директор ще бъде назначен ветеринарният доктор Валерия Пампорова.

На 24 март- Протестиращите не получиха разрешение за ефективната блокада и отново се събраха с плакати пред сградата.

На 25 март- час преди да започне поредния двучасов протест, пристигна писмото на доц.Бозуков, оповестяващо, че Цонка Оджакова се връща на работа като директор.

Така за 25 дни стана ясно само едно- че макар народът да не вярва в успешния изход на протестите, понякога те помагат дори у нас. Остава отворен въпрасът, щеше ли това да се случи само с протестни лозунги и недоволство, или някой много високо във властта помогна за положителния, и безспорно справедлив изход от тази кадрова криза с политическо-партиен генезис?

Самият Попеску, попитан на какво се дължи крайният успех на техния протест, обобщи:

“Направихме силно движение, медиите ни подкрепиха, а може би и някой във властта помогна“.

И съвсем неизбежно се налага изводът: „Бог високо, цар далеко“, но е добре да имаш поне близки до "царя".

 

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини