До 20 април събират номинациите за "Живите човешки съкровища" в Смолян

На форум „Живите човешки съкровища – духовен фактор за опазване и социализиране културното наследство на България”, днес в Смолян бяха представени номинациите на национално и регионално ниво за листата на нематериалното културно наследство.

През тази година в Регионалната листа се включват: „100 Каба гайди-живата памет на Родопа” 2010 г. на НЧ ”Орфееви гори - 1870” Смолян, „Родопската гайда – магията на планината” 2012 г. на ОНЧ “Родопска просвета - 1923” Девин. Представиха се и резултатите на Студио „Родопски съкровища” - ОУ ”Юрий Гагарин” в Смолян.

В Областна администрация-Смолян е създадена организация за събиране на номинациите, които могат да се правят от народните читалища и регионалните музеи. По регламент, предложенията се приемат в Областна администрация до 20 април 2014 г., а за оценяването им ще бъда създадена експертна комисия която ще работи до 31 май. След това кандидатурите от област Смолян ще бъдат изпратени в Министерство на културата.

Официалната церемония по обявяване на регионалните и национални живи човешки съкровища ще се състои в министерството на 24 юни.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини