Мастодонт от Дорково оживя, броди из Родопите

Неизвестен вид мастодонт, нещо средно между динозавър и мамонт , е надигнал глава под наносите на хълма, на метри от новоизградения музей за древни чудовища над Дорково, гръмнаха световните агенции. Това станало в нощта срещу първи април, а ревът на древно животно огласил близката гора и освен в Дорково се чул в общинския център Ракитово, махалата Анезица във Велинград и оттатък Къркария-във Варвара и Ветрен дол.

Тази сутрин уредници от музея и ракитовски общински служители, придружени от спецчасти , светкавично отцепиха мястото, където е лежало животното. По първоначални данни е останал стометров ров, а огромни стъпки личат до най-близката борова гора, където динозавърът е прикрил следите. Засега не е ясно какъв е размерът на динозавъра, но се предполага, че има маса колкото десетина слона и че е много гладен.

Той се събудил от хилядолетната дрямка още по време на посещението на президента Росен Плевнелиев, който официално откри музея, а присъствали на събитието сега си спомнят, че са чули странен шум, идващ от дълбокото. Чудовището явно не иска да бъде забелязано и заловено и още опипва почвата, но е потънало вдън земя някъде над крепостта Цепина и издирването му продължава с хеликоптери. Наши специалисти вече са се свързали с френските си колеги от Парижкия музей, които пращат експерти по залавянето на динозаври, както и елитни отряди от алжирски природозащитници.

-Къде оди, па тука че се върне, коментирал за Ройтерс дорковски пастир малко след като новината се разчула. Дядо Георги бил много щастлив от възкръсването на динозавъра, защото си спомнил, че плашил с него деца и внуци, щом не слушат, а то имало защо. Първият въпрос на нашите търсачи по телефона до френските учени бил какво може да се очаква от подобно чудовище. От Париж успокоили нашенци и местното население, че подобен вид мастодонт не посяга на хора, но налита на кокошки и за закуска може да опоска една картофена нива.

Засега не се обявява бедствено положение, но властите имат готовност да въведат код "червено" и да реагират адекватно, ако звярът тръгне да напада селата. Много доброволци от Велинград, Ракитово, Дорково и Костандово вече са по петите на динозавъра, въоръжени с прашки и сопи, тъй като от армията засега им отказват огнестрелно оръжие. От Генералния щаб изразили тревога, че ако въоръжат населението, има опасност доброволците да объркат мамонта с кравите на дядо Петко от Варвара и да ги застрелят ненужно.


ЧЕСТИТ 1 АПРИЛ !


автор: Борислав ПЕТРОВ

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини