Ученици от смолянски гимназии бяха сценаристи и актьори в РДТ

Със спектакъл от етюди по сценарии, създадени от учениците от ГПЧЕ „Иван Вазов” в Смолян беше открит форума „Кариерен компас” .

В залата на Родопския драматичен театър се събраха ученици, учители и представители на местния бизнес. Инициативата е организирана от Центъра за кариерно ориентиране по проекта „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Сценариите са избрани след ученически конкурс в ГПЧЕ „Иван Вазов” и ПМГ „Васил Левски”, а творчески текстове са отличени с парични награди, осигурени от бизнес -партньорите.

На сцената на Родопския драматичен театър бяха изиграни следните етюди: „Кариерни посоки” от Мерием Гайтанджиева, представен от ученици от VІІІ „а” клас, „Пак ще се срещнем след …8 години”, от Антония Гърбелова и Десислава Маринова, представен от млади актьори от училището, както и „Решителна стъпка за постигната мечта”, от Еми Кисьова, Цонка Чаталбашева и Виктория Асенова, изигран от ученици от VIII „в” клас на ГПЧЕ „Иван Вазов”.

Жури с председател Мария Сотирова – старши експерт по български език и литература в Регионален инспекторат по образованието – Смолян, оцени актьорските изпълнения. Във фоайето на театъра беше организирано и изложение на изработени от ученици макети, рисунки и колажи, представящи различните професии. Връчените материални награди са осигурени от бизнес партньорите.

Грамотите на наградените ученици и на всички участници са осигурени от Центъра за кариерно ориентиране – Смолян, който е организатор на инициативата. Партньори на проведената инициатива са Регионален инспекторат по образованието, Община Смолян, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”, Обединен детски комплекс и Регионален исторически музей „Стою Шишков”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини