Депутатът Уручев на еврофорум: планинските райони са обезлюдени и изостанали

Масовото обезлюдяване и силното изоставане в условията на финансова криза са изострили проблемите особено в планинските части на България. Това обяви при откриванет она конференция в Брюксел за проблемите на планинските общини депутатът от ГЕРБ Владимир Уручев. Във форума се включиха кметовете на Смолян и Златоград- Николай Мелемов и Мирослав Янчев. Участие взеха и кметове планински общини от България,
експерти от Европейската комисия, представители на Европейската асоциация на избраните представители на планински региони, евродепутати от няколко комисии.

На форума Уручев призова към интегриран подход при оказване на подкрепа и по-целенасочени действия на ЕС,за да се подобри ситуацията в планинските региони.

„Планинските региони са изправени пред предизвикателства, пред каквито другите региони не са - отдалеченост, липса на социални и здравни услуги. За преодоляването им на
първо време е необходимо да им бъде даден приоритет в стратегиите за устойчиво развитие на европейско и национално ниво, обобщи ситуацията депутатът от ГЕРБ Мария Габриел.

Форумът получи подкрепа и от комисаря по земеделие Дачиан Чолош, който изпрати писмено приветствие с акцент на необходимостта от специфично политическо внимание и подкрепа за планинските региони, особено когато става дума за селско стопанство.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини