Родопски кметове: обжалване на проектите спъва работата

Кметовете на общини от Смолянско имат готовност за изпълнението на проекти по Публичната инвестиционна програма /ПИП/ „Растеж и устойчиво развитие”, но само ако няма процедури по обжалване.

Това стана ясно на проведената среща между местните родопски управници и губернатора инж. Димитър Кръстанов. Областните управители ще правят текущото наблюдение на одобрените проекти, както и преценка за възможните рискове пред тяхната реализация.

След сключването на договорите с изпълнителите, общините-бенефициенти трябва да направят платежни нареждания за аванс в размер на 30% от общата стойност на проекта, като представят необходимата за това документация.

До 7 май областният управител Кръстанов трябва да предостави на Междуведомствения съвет обобщен доклад за напредъка по процедурите за обществени поръчки на общините, спечелили финансиране, а до 10 юни - информация за резултата от проведените процедури и сключените договори с изпълнители.Доклади за хода на изпълнение на проектите се изискват два пъти годишно - в срок до 15 август и до 10 ноември. Финансирането на проектите ще спре, ако до 10 юни не са започнали процедурите по ЗОП, при липса на сключен до началото на септември договор за изпълнение или процедура по обжалване.

До средата на месец юни ще стане ясен освободения финансов ресурс /в резултат на икономии или при прекратено финансиране/, който ще бъде преразпределен от Междуведомствения съвет най-късно до 30 юни тази година. Достъп до него ще имат всички подадени общински проекти, като няма да бъде необходимо ново кандидатстване.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини