Уникална колекция от камбани от цял свят пристига в Смолян

Сн: europeinfocentre.bg

Експозицията, която ще гостува в родопския град е част от лична колекция на любителя-колекционер Божидар Желев, който е събрал 777 камбани от 77 държави от целия свят. В изложбата, която ще се открие в РДТ на 11 март са представени над 120 камбани от различни европейски държави. Най-голямата камбана е от Великобритания, произведена в началото на XX век, а кристалните са 50, като най-леката тежи едва 2 грама. Най-старата камбана е от началото на миналия век.

За пръв път камбаните са представени в Информационния център на Европейския съюз в София през февруари 2010 година, а през тази година гостуваха в Разград и Велико Търново. Европейски информационен център “Европа Директно” Смолян и Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ ще бъдат домакини на колекционерска изложба под надслов „Камбани За Европа“, като част от инициативата на Европа директно- Смолян за популяризиране на предстоящите избори за Европейския парламент. Камбаните символизират призива ни към гражданите на Смолян да упражнят правото си на глас

Изложбата ще се открие в петък, 11.04.2014 г. от 12:00 ч. и ще във остане 10 дни във фоайето на втория етаж на РДТ „Николай Хайтов“.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини