Великобритания стартира нова схема за подпомагане на безработните от дълго време

Хората, които искат да получават помощи за безработни, ще трябва да доказват, че са готови да се трудят, преди да получат правото да кандидатстват за помощи.

От днес във Великобритания влиза в сила нова схема за оказване на помощ на безработните от дълго време. Мярката засяга всички, включително пребиваващите във Великобритания чужденци, и е част от плановете за по-стриктен контрол върху даването на социални помощи, предаде БНР.

Хората, които не са си намерили работа в рамките на две години, според съществуващата досега програма за работа, от днес ще попаднат в така наречената схема „Помощ за работа” или ще им бъдат намалени социалните помощи.

Участниците в схемата трябва да се явяват всеки ден в центровете по труда, като на някои ще бъде предлаган обществено полезен труд, а други ще бъдат обучавани в определени сфери, така че да могат по-лесно да си намерят работа.

Онези, които отказват да се явят в центровете по труда, могат да загубят отпусканите им помощи за безработни за четири седмици.

Кореспондентът на ВВС по социални въпроси Майкъл Бюканън заяви, че правителството е привлякло в схемата над 70 организации да споделят опит в намирането на работа. Също от днес хората, които искат да получават помощи за безработни, ще трябва да доказват, че са готови да се трудят, преди да получат правото да кандидатстват за помощи.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини