Киев продължава да губи терен на изток

Правителството изглежда губи контрол над източната част на Украйна, след като полицията не успя да спре проруски активисти да завземат администрации. Поддръжници на самопровъзгласилата си Донецка народна република завзеха редица кметства и полицейски участъци.

Украинските милиционери, обсадени в местно МВР в Луганск, снощи напуснаха сградата и оставиха оръжието си на проруските демонстранти.

В 22.40 часа местно време трийсетина милиционери преминаха в индианска нишка между две редици цивилни и въоръжени мъже, после се качиха на автобус, който бе дошъл да ги вземе, съобщи Франс прес от мястото на събитието, предаде БТА.

"Връщайте се вкъщи!", викаше им тълпата.

Съдбата на оръжейната стана обект на няколко часа преговори.
Към 21.00 часа един от лидерите на бунтовниците заяви пред тълпата, по мегафон:

"Оръжията ще минат под контрола на народната милиция на Луганск. Ние ще обезопасим тези оръжия".

Малко преди това той увери милиционерите в сградата, че никой няма да ги докосне и че те могат спокойно да излязат.

Обсадата започна в ранния следобед вчера, след като демонстрантите превзеха без пушка да пукне местната администрация, областната управа и регионалната телевизия.

Анатолий Науменко бе избран за „народен началник на полицията”, предаде РБК Украйна, цитирана от "Фокус".

По-рано представител на сепаратистите съобщи, че началникът на полицията в Луганск Владимир Гуславский е подписал молба за напускане.

Привърженици на федерализацията на Украйна превзеха сградата на Кировския районен съвет в град Донецк, съобщи местната "Обществена телевизия", цитирана от ИТАР-ТАСС.

В град Горловка, на 40 км северно от Донецк, проруски сепаратисти окупираха сградата на градския съвет и районното управление на милицията, съобщи украинският информационен портал "Остров".

Въоръжен отряд от Крим, за който се предполага, че се ръководи от руски командир, на практика е установил военна столица в Славянск, пишат регионални медии, цитирани от "Фокус".

Сепаратисти превзеха сградата на градския съвет в Первомайск, също в Луганска област.
Над зданието бяха издигнати знамената на Русия и на самопровъзгласилата се Луганската народна република.

Междувременно бе съобщено, че спецчастите на МВР и антитерористичният център са премахнали два блокпоста на сепаратистите в района на село Черкаское в Славянския район на Донецка област и в района на Славянск.

В Донецк бяха уволнени началниците на Киевския и Ленинския районни управления на полицията, които допуснаха сблъсъци по време на акцията в подкрепа на единството на Украйна на 28 април, предаде украинското издание „Лига”.

Вчера и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов поиска да бъде изцяло обновен личният състав на милицията и ССУ в източната част на страната.
Той осъди бездействието и дори предателството на милицията там и поиска оставките на началниците на милицията в Донецк и Луганск.

"Тези т.нар. ”правоохранители”, които предадоха Украйна, трябва да отговарят пред закона”, заяви Турчинов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини