Хеликоптери и бронетехника атакуват Славянск

Взривове и стрелба се чуват откъм северните околности на град Славянск в Източна Украйна, контролиран от проруски сепаратисти, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
Кореспондент на агенцията видял хеликоптер да кръжи на ниска височина, а сепаратистите са запалили автомобилни гуми, за да създадат димна завеса.

По време на операцията на украинската армия в Славянск са загинали пилот от украинските ВВС и един защитник на града, съобщи ИТАР-ТАСС. Няколко души са ранени, сред които вторият пилот на хеликоптера, който бил откаран в болницата, както и представител на народното опълчение на самопровъзгласилата се "Донецка република".

Подразделения на украинската армия са превзели девет барикади в Славянск, градът е плътно обкръжен, съобщи украинският вътрешен министър Арсен Аваков на страницата си във Фейсбук. В операцията в Славянск участват подразделения на МВР, Националната гвардия и въоръжените сили. Опълченците използват срещу тях тежко въоръжение, включително гранатомети и преносими зенитни ракетни комплекси /ПЗРК/, уточни Аваков, цитиран от РИА Новости.

В най-скоро време в зоната на провеждане на специалната операция ще бъде спряно железопътното движение, а движението по пътищата в района на Славянск ще бъде ограничено до минимум, добави министърът, който призова жителите на Славянск и Краматорск да не излизат по улиците и да не стоят до прозорците. Аваков потвърди, че един пилот на хеликоптер е убит и няколко са ранени при щурма срещу Славянск. Той обвини проруските сепаратисти, че използват професионални наемници, предаде Ройтерс.

Стрелба и детонации се чуват около града, предаде и Асошиейтед прес. Агенцията цитира самопровъзгласилия се кмет на града Вячеслав Пономарьов, според когото силите за самоотбрана са свалили два украински военни хеликоптера и са взели за заложник един пилот.

По думите му в самия град не се виждат украински войници. Подробностите засега не може да бъдат потвърдени, отбелязва агенцията. Оператор на телевизия Асошиейтед прес (Ей Пи Ти Ви) заснел черни кълба дим на края на града.

Славянск, който досега се контролираше от привърженици на федерализацията на Украйна, напълно е обкръжен от сили на украинската армия, заявил пред журналисти на брифинг командирът на народното опълчение в града Игор Стрелков, предаде РИА Новости.

"Над града по наши оценки кръжат около 20 вертолета, заяви той. В момента според местни жители се чуват изстрели в района Черевковка, където е един от пътищата, влизащи в града. Боевете се водят вече в центъра на града, има ранени, съобщи за РИА Новисти представител на администрацията на града."

Украинската армия предприе десант с вертолети, боят вече се преместии в центъра на града", каза той. По думите му тежката бронетехника се намира на подстъпите към града. Според него има ранени, но няма данни за броя им засега. Три бронетранспортьора на силите за самоотбрана на Славянска са поразени, а от екипажите на хеликоптерите, свалени от самоотбраната, един пилот е загинал и един е пленен, потъврди той.
По-късно сепаратистите съобщиха и за трети свален хеликоптер, но информацията засега не е потвърдена.

По думите му украинската армия установява артилерийски оръдия около превзетия телевизионен център на Славянск. Според него е превзет един от блокпостовете (барикадите). "Останалите се държат и към нас идва помощ от други градове", твърди той.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини