Златоград врътна 100 агнета и стана столица на чевермето

За ден през родопският град минаха и похапнаха над 5 хиляди гости

Истински фурор предизвика първият по рода си празник на златоградското чеверме, който събра днес в Златоград над 5 хиляди гости и туристи, които за нула време „унищожиха“ 70 чевермета. Празникът се организира на 3 май за пръв път по идея на общината, а агнетата са дарени от бизнеса в града и местните хотелиери.

В центъра на града още в ранните часове на 3 май- от два часа през нощта, се завъртяха първите 30 чевермета, които посрещнаха любителите на специалния деликатес вече готови в 11 часа сутринта, когато се откри празника.

Първите мръвки свършиха за минути и веднага на огнищата бяха нанизани следващите 30 чевермета, за да има готова за прииждащите от цялата страна туристи, както и голямо множество чужденци, повечето от които гърци.

Около 50 от най-добрите майстори на чевермето от Златоград и региона, бяха ангажирани с приготовлението на мръвката. Поне 100 души пък участваха в подготовката и работата по приготовлението на чеверметата, които трябва да се пекат най-малко 6 часа, за да станат готови, а за целта бяха подсигурени над 20 кубика дърва за огнищата.

Килограм от топлия месен деликатес се предлагаше по 20лв. на специални маси, отрупани с родопски вкусотии, приготвени от местните майсторки.

Хората са много приятно изненадани от атмосферата, готвим този проект от поне 2 месеца, но успеха на празника надмина и най-смелите ми очаквания“, доволен сподели кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той и служителите от местната администрация посрещаха гостите облечени в автентични родопски носии.

Планираме за следващият празник на златоградското чеверме догодина да изпечем над 250 чевермета, програма с 100 каба гайди и богата програма на местните самодейци,разказа още Янчев.

Хотелите,къщите за гости и местата за нощуване са заети поне за 3-4 дни и в региона чак до Кирково няма нито едно свобоно легло.

Местният бизнес напълно е подкрепил идеята на кмета за празника, а с печелбата от чеверметата е платена цялата организация, както и богатата фолклорна програма с участието на фолклорен ансамбъл „Родопа“, „Виевската фолклорна група“, ансамбъл „Българе“, както и други разходи за озвучаване, организация и приготовление на кулинарната фиеста.

За да покаже любовта си към Мария и уважението към родината й България,унгарецът Георги изпълни мелодия с гайда, а публиката го аплодира за куража да надуе меха пред толкова народ.

Идеята е на празника догодина да има и специални щандове, на които златоградските майстори и производители ще предлагат традиционни деликатеси, както и вкусотии местно производство.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини