Хора срещу БТР в Мариупол, има убити (видео)

Градският съвет в Мариупол гори, а по улиците на града се водят престрелки с автоматично оръжие между проруските сепаратисти и силите за сигурност, предава телевизия „Анна Нюз”.

Около 10:30 часа местно време тази сутрин неизвестни лица са нападнали и превзели местното полицейско управление, както и щаба на Националната гвардия. По непотвърдена информация те са взели няколко украински войници за заложници.

Първият етаж на местния парламент е бил превзет и подпален, като гъсти облаци дим се издигат и над други административни сгради в населеното място.

По данни на медицинската служба вече са постъпили за лечение четирима пострадали с огнестрелни рани от автомат „Калашников”. Съобщава се и за убити сепаратисти. Украинските медии съобщиха за два смъртни случая, но според „Интерфакс” жертвите са най-малко осем.

По-късно украинското вътрешно министерство съобщи, че 20 „терористи" са убити при боевете в Мариупол, предадоха Ройтерс и „Франс прес".

Градският транспорт не се движи. В местните новинарски сайтове се съобщава за колона от бронирани коли с украински знамена, които са навлезли откъм местното летище.

Министерството на вътрешните работи в Донецка област потвърди, че в Мариупол има безредици.

По-рано бе съобщено, че по време на честванията на Деня на победата в Донецк е имало няколко опита за провокации. При един от тях група проруски активисти, воъръжени със знамена на т.нар. Донецка народна република, опитаха да се вмъкнат в официалното шествие и да изсвирят руския химн. Те набързо бяха спрени от силите за сигурност, които предотвратиха по-нататъшни провокации.

Рано сутринта сепаратистите напомниха за себе си дори в столицата Киев, прекъсвайки сигнала на всички радиа и телевизии. От милицията заявиха, че умишлено са били подпалени технически съоръжения от телевизионната кула. Телевизионното и радиоразпръскването вече са възстановени.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини