Виктор Орбан поиска автономия за унгарските малцинства

По време на церемонията по встъпването си в длъжност за трети мандат, унгарският премиер и евроскептик Виктор Орбан заяви, че иска автономия за унгарското малцинство, в съседните страни.
В своя реч Орбан заяви: „На изборите за Европейски парламент ние трябва да заявим на Брюксел ясно и категорично: искаме унгарците да бъдат уважавани. Трябва да избираме политици, които ще могат да извоюват за унгарците признанието, което заслужават”, предаде "Фокус".

Освен това, по време обръщението си Орбан посочи, че ще поиска автономия за унгарските малцинства, които са установени в съседните страни – Украйна, Австрия, Словакия, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения.

Преди дни, когато беше официално утвърден от парламента за премиер, той също заяви, че Унгария ще защитава правата си в Европейския съюз и иска автономия за етническите унгарци, живеещи извън нейните граници в Централна Европа, включително в Украйна.

Предишното правителство на Орбан даде гражданство на етническите унгарци в съседни страни малко след началото на 2010 г. Според премиера, въпросът с етническите унгарци е особено актуален заради ситуацията в съседна Украйна, където живеят около 200 000 етнически унгарци, които имат право на унгарско гражданство и на самоуправление.
Виктор Орбан добави, че Унгария подкрепя новото правителство в Киев в усилията му за изграждане на демократична Украйна.

Много унгарци разглеждат Трианонския договор от 1920 г. като национална трагедия, защото той е отнел две трети от територията на страната и е оставил милиони етнически унгарци в сегашните Румъния, Словакия, Украйна и Сърбия. Орбан никога не е предлагал Унгария да си върне загубените територии, но неговите действия тревожат правителствата на някои съседни страни, отбелязва Ройтерс.

В украинската Закарпатска област живеят над 150 000 етнически унгарци. Това е предпоследната област, присъединена към Украйна през 1946 г., почти 10 години преди Крим да бъде предаден на Киев по инициатива на съветския лидер Никита Хрушчов.

До 1946 година, от Средновековието, с изключение на годините от 1920 до 1939, тези земи са били част от Унгария. През 1920-1939 година територията е в състава на Чехословакия. По данни от 2001 година най-многобройни са унгарските малцинства в украинското Закарпатие в градовете Ужгород, Берегово, Мукачево и Хуст, като броят им е бил съответно 8 хиляди души, 12,8 хиляди души, 7 хиляди души и 1,7 хиляди души.
В Береговския район 76,3% от населението е съставено от унгарци. В Ужгородский район 32,6% от местните жители са етнически унгарци, в Мукачевский район този дял е 12,7%, а във Виноградовский район - 26,1%.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини