Мъж с фалшив смъртен акт не може да докаже, че е жив

Около десетина случаи са били констатирани, при които български граждани губят самоличността си чрез фалшиви актове за смърт.

Това стана ясно на пресконференция на тема „Поредна злоупотреба с лични данни, пробив в система ЕСГРАОН и нарушаване на основни конституционни права и свободи в Република България".

В практиката си адвокат Димитър Петров попада на случай, който извън индивидуалната драма и професионалния интерес, пряко рефлектира и се явява проявление на един сериозен недостатък в единната система ЕСГРАОН.

През месец юли Иван Кантарджиев, който по това време не е в България, се оказва оженен чрез фалшив акт за брак, който е съставен в малко провинциално село. Два месеца по-късно, през септември, клиентът на Петров, който отново е извън България, се оказва и мъртъв в резултат на фалшив акт за смърт, издаден от Район „Средец" към Столична община.

Недоброжелателите се сдобили и с документ за наследници, благодарение на който мнима съпруга отива в известна българска банка и прави опит да изтегли спестяванията на „покойния" Кантарджиев. Служител на банката се усъмнява и реагира. След уведомяването на органите на реда се провежда спецакция на ДАНС. Започнало е следствено дело, което продължава и към настоящия момент.

Междувременно Кантарджиев няма валидна българска лична карта, не може да доказва своята самоличност, както и да упражнява правата си и да защитава законните си интереси в България.

Като следствие от процедурата по издаване на смъртен акт, която изисква документ за самоличност, се блокира издаването на нов документ за самоличност на лицето, което е посочено в акта за гражданско състояние, в конкретния случай - акт за смърт.

И тъй като системата ЕСГРАОН, чрез уникалния Единен граждански номер (ЕГН) на Кантарджиев, го третира като мъртъв, не е възможно дори да се разпечата заявление за издаването на лична карта.

Ако бъде получен от държавата, документът за самоличност автоматично би неутрализирал действието от фалшивия акт за смърт.

Вместо обаче с личната карта, която казва, че гражданинът „Х" е този гражданин и той е жив, незабавно в рамките на няколко дни да бъде заличен фалшивия акт за смърт, се оказва, че трябва да се води доста тромава съдебна процедура, интересна за адвокатите, но изцяло негативна за българските граждани, коментира юристът.

Според Петров това прави текста от Конституцията на България, касаещ неприкосновеността на гражданите, „куха фраза" (Личният живот на гражданите е неприкосновен - б.р.). Същото се отнася и за „правовата държава", каквато се води България.

Не става ясно как измамниците са се сдобили с личната карта, за да извадят фалшивия акт за смърт, след като за издаването на документ за гражданско състояние се изисква документ за самоличност.

Юристът коментира, че в някои от случаите измамниците действат, като заявяват изгубване на лична карта. Измамникът отива в конкретното районно управление, издава му се удостоверение и се работи на базата на издадения документ.

В конкретния случай доверителят на адвокат Петров се е явил лично, жив, в район „Средец" и поискал заличаване на този фалшив акт за смърт. Отговорили му, че актът е съставен по надлежния ред.

„Правова държава има тогава, когато законът е ефективен" категоричен е юристът.

Кантарджиев е сезирал президента, председателя на парламента, министър-председателя, министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, министъра на регионалното развитие и националния омбудсман. Клиентът на Петров се обръща към институциите с искане да бъдат предприети необходимите действия и извършени съответните промени в нормативната уредба, които да гарантират правата му на български гражданин и законните интереси в подобна ситуация - издаване на валидна лична карта и незабавна отмяна или незабавно спиране действието на противозаконен акт за гражданско състояние.

ЕСГРАОН е съществена част от управлението на държавата, в това число и от защитата на националната сигурност", категоричен е Петров. Именно поради това, адвокатът смята, че всеки пробив следва да бъде запушен от страна на институциите.

За останалите случаи на злоупотреба с лични данни, на които се е натъкнал, юристът коментира, че повечето потърпевши са възрастни хора, като по правило нямат наследници. Петров уточни, че е извън разбиранията му да влиза в чужди компетенции, но това показва някаква системност.

„Самият факт, че по случая на Кантарджиев е работила ДАНС, означава, че не сме в хипотезата на кражба на кокошка", заяви юристът.

Към момента по конкретния случай все още няма внесен обвинителен акт. Ако аз бях разследващ орган, щях да разследвам държавата, категоричен е адвокат Петров.

Юристът не скри недоумението си как никой не реагира, при условие, че клиентът му е открил в случая опасност за националната сигурност. Той отбеляза, че очевидно системата куца и заяви, че в чисто професионален план, адвокатите имат интерес от такива случаи, защото държавата трябва да плати за униженията и неудобствата на клиентите им, но в граждански план подобни ситуации са абсурдни.

Петров даде за пример и друг случай от своята практика, на клиента си Атанас Алурков, който се е снабдил с нова лична карта след 863 дни и две години е живял като „дух".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини