Военни истории на ветерани за гимназисти от Смолян

На 14 май 2014 г. в експозиционните зали на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се проведе среща на родопчани - участници в Отечествената война с ученици от ГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян и музейни специалисти. Учениците от гимназията се включиха в образователната програма „Родопчани по бойните фронтове за защита на родината“, организирана от музея, която стартира през месец март и е посветена на 100-годишнината от Първата световна война и 70 години от Отечествената война.

Присъстващите на срещата се запознаха ветераните и чуха и емоционални разкази за участието във войната на видните родопчани о.з. полк. Ангел Свирков – председател на Общинския съюз на ветераните от войните - Смолян и о.з. подполк. Анастас Анастасов – председател на Областния съюз на ветераните от войните и почетен член на Съюза на ветераните от войните на България. Те споделиха лични спомени от участието си във войната и просълзени разказаха за въоръжението, облеклото, храната от фронтовашките години.

 Участниците, впечатлени от разказите на ветераните, задаваха въпроси и бяха особено любопитни за мотивацията им за участието във войната. Младежите се интересуваха и от броя на родопчани, участвали във войните, както и дали разказват ли преживяванията си на своите потомци.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини