Специалисти в Смолян консултират безплатно как да отслабнем

По повод Европейския ден за борба със затлъстяването, Районната здравна инспекция в Смолян организира безплатни консултации за хора, които искат да променят модела си на хранене. Те ще се провеждат в Кабинета по здравословно и диетично хранене в РЗИ – Смолян.

В дните от 19-ти до 23-ти май от 13.00 до 16.00 часа, специалистите ще направят консултациите за наднормено тегло и подходяща схема за нормализирането му след предварително записване на телефон: 0301/ 5-89-30.

Европейският ден за борба със затлъстяването се отбелязва на 19 май, а мисията му е алармира за проблема, заради който смъртните случаи в света свързани с наднорменото тегло и затлъстяването са над един милион годишно.

Според Световната здравна организация /СЗО/ между 30% и 80 % от хората над 18 години са с наднормено тегло в повечето европейски държави. Затлъстяването при децата също е изключително обезпокоителен проблем. В Европа децата, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване нараства с около 400 000 годишно, а в България 200 000 деца са със свръхтегло като 67 000 от тях са със затлъстяване. Честотата на наднорменото тегло при най-малките (от 1 до 3 години) е средно 11%. Затлъстяването не е естетически проблем за децата, а сериозен здравен риск от развитие на диабет, сърдечно - съдови заболявания, рак, инфаркт и депресия в зряла възраст.

В помощ на родителите в създаването на здравословни хранителни навици е и храната, предлагана в Детските млечни кухни. Направено през миналия месец проучване на РЗИ – Смолян установи , че предлаганата там храна задоволява нуждите на децата от едно хранене. Родителите са доволни от вкуса и разнообразието на предлаганото обедно меню.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини