Здравният министър откри център за двойки с репрудуктивни проблеми в Смолян

Той е първия в страната за помощ и  профилактика на майчино и детски здраве

"Броят на хората с репродуктивни проблеми непрекъснато расте и вече е почти 400 хиляди. Затова вече е в ход националната програма за подобряване на системата на майчино и детско здравеопазване, а за целта се създадат функционални медико- социални кабинети в страната– те ще са 28 и първият от тях е в Смолян. В тези кабинети ще се консултират двойките- както като профиактика за планиране на бременността, така и за възникнали по време на самата бременност проблеми", обяви при откриването шефът на смолянската болница д-р Нина Шехова.

Центърът се намира на първия етаж на смолянската болница и в него специалисти ще дават медико-социални и психологически консултации при семейства с репродуктивни проблеми и на деца със специални потребности. Ще се създадат условия за патронажна грижа, консутации по проблеми преди и по време на бременност. Планираните центровете за майчино и детско здравеопазване, първият от които се откри днес в Смолян, ще функционират като част от системата на здаревопазване, за да се подобри цялото обслужване и политиката за репродуктивно здраве на всяко едно ниво.

Според здравния министър министър д-р Таня Андреева, която днес резна лентата на кабинета в Смолян, тази програма за майчино и детско здраве е една от първите нови програми, които се реализират.

„Пътуванията ми в страната и срещите с Неправителствените организации-една от които е „Искам бебе“- те са наши изключително добри партньори, показват че понякога минават години, докато двойките намерят правилен път за да имат бебе. Длъжни сме да направим всичко възможно, за да направим

това- консултации къде най-бързо да получат грижа и решаване на проблема“.

Министърът допълни, че всичко това ще прерасне в разширяване на програмата и към нея ще се включат и родените след това деца, както и тези, които са родени нормално, но имат проблем. „Прави впечатление, че расте броя на недоносените и те също имат своите проблеми. Затова във всеки областен център и 16 общински ще има такъв кабинет за родители и млади двойки, за да знаят къде да се обърнат за помощ“, добави д-р Андреева.


Щиляна Чакърова



Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини