Патриарх Кирил посрещна Неофит в Москва

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил посрещна Негово светейшество патриарх Неофит и делегация на Българската православна църква в патриаршеската си резиденция в Даниловския манастир, съобщиха от Светия синод. Неофит е отслужил и кратък молебен в параклиса на манастира.

Видинският, Ловчанският, Варненският и Великопреславски митрополит придружават Неофит в Русия. Освен Москва, българският патриарх ще посети и Санкт Петербург. Двамата с Кирил ще отслужат заедно литургия за празника на Св. Св. Кирил и Методий на 24 май.

В рамките на визитата Неофит и Кирил ще обсъдят важни въпроси, касаещи единството на Православието и двустранните отношения между двете църкви, стана ясно от разпространената вече програма.

„Убеден съм в ползата от предстоящите срещи и разговори в дните на това мое мирно посещение, така щото, освен неговия традиционен характер, то да бъде още и нов принос към задълбочаването на нашите многолетни братолюбиви отношения и на общото ни свидетелство пред света за Възкръсналия Господ", заяви при пристигането си в Даниловския манастир патриарх Неофит.

„Живеем в усилни дни, изправени пред различни предизвикателства, поради което необходимостта от единство и единомислие в решаването на поставените ни от съвремието задачи е още по-голяма", каза още духовният водач на православните българи. Неофит подари на патриарх Кирил голяма икона на Св. Евтимий, Патриарх Търновски със Св. Киприан, Митрополит Московски, държащи заедно св. Евангелие.

Патриарх Кирил приветства своя гост с „добре дошъл в Москва - един град, който Вие, Ваше Светейшество, обичате и който Ви отвръща с ответна любов".

Това е второто посещение на Патриарх Неофит в Русия, след участието му в празненствата по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия през юли миналата година. Визитата ще продължи до 30 май.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини