Огън в двора изпепели три къщи в гайдарското село Гела

Една от къщите била основно ремонтирана след наводнение, в другата изгоря "историята" на Гела, а местните са сигурни, че на Спасовден винаги ставали бели

Три къщи на фамилия Марински изгоряха днес в смолянското село Гела, известно с гайдарското надсвирване на поляните в района. Два противопожарни екипа се бориха с пламъците повече от пет часа, а огънят беше обхванал покрива и горните етажи на трите долепени една до друга постройки. Двуетажните къщи са строени преди повече от век за трима братя от фамилията. В първата къща, собственост на пловдивчанина Ангел Тодоров, е унищожена цялата покъщнина. В четвъртък сутринта човекът запалил огън, за да изгори боклуците, събрани от пролетно почистване на двора, но не преценил риска от силния вятър. Искра от огъня хвръкнала и подпалила покрива на една от къщите, след които трите пламнали за секунди, а пламъците обхванали етажите на бащината му къща.

Човекът е в потрес, място не може да си намери, обикаляйки с пълни очи около димящите овъглени постройки.

„Дойдох да правя ремонт, а тя каква стана. Запалих огън на двора и той не беше голяма клада, но около него имаше дървета. В един момент видях че пламти на покрива, като барут се запали. Хвърлих 2 кофи с вода, но не помогна” ”, вайкаше се вчера Ангел. Съседите го предупреждавали, че има вятър и е опасно да пали огън, но той не ги послушал. Сега мъжът оценява щетите си на повече от 15 000 лв.

Преди време в дома му имало наводнение, заради което подменили дограмата и стегнал къщата в селото. Една от изгорелите къщи е на писателя Филип Марински. „Вътре му е цялата библиотека, архива. Той е историята на Гела”, каза съседката Елена Калфова.

Местните хора пък са категорични, че винаги на Спасовден стават бели и явно и днешният инцидент не е случаен, коментираха в Гела. Цялото село било за празника край параклиса „Възнесение Господне” , съвсем в близост до опожарените къщи, но съселяните не могли да помогнат заради гъстия дим.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини