Смолян се поклони пред паметта на героите на 2 юни


С тържествен ритуал и поклонение днес в беше отбелязана 138-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Преди общоградското честване, областният управител инж. Димитър Кръстанов заедно с кмета на община Смолян Николай Мелемов, положиха венци и се поклониха пред саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец.

Безсмъртните Ботеви стихотворения рецитираха третокласниците от клуб „Успех” от Шесто Основно училище „Иван Вазов” в Смолян, които въпреки студа и дъжда в днешния паметен ден, също почетоха паметта на героите. Стихове на Ботев рецитира третокласника Георги Карапиперов. Децата запалиха свещичка и поднесоха цветя пред паметника-костница.

С полагане на венец и поклон пред саможертвата, областният управител изрази своята почит и пред паметника на гениалния поет и пламенен революционер в двора на Професионалната гимназия „Христо Ботев” в Смолян.

Честването продължи на площад “Свобода”с военен ритуал и почетен караул на 101-ви Алпийски батальон , където откъс от романа за Ботев „Великата обич” представи д-р Атанас Янков.

Слово за неговия живот и дело произнесе директорът на Държавен архив-Смолян Зоя Начева.

„На този ден България се прекланя пред олтара на своята история и на героите ни, които са част от вечността“, каза в тържественото си слово Начева. Директорът на Държавния архив в Смолян посочи, че официално в България 2 юни се отбелязва от 1901 година. Патриотични песни изпя смесеният хор „Евридика” към читалище „Христо Ботев”.Тържествено бяха поднесени множество венци и цветя пред бюст-паметника на поета-революционер. С минута мълчание и включване на сирените точно в 12.00 часа бе отдадена почит към паметта на загиналите за национално освобождение.

В тържественото честване участие взеха ръководители и представители на държавни и общински институции, културни институции, училища, политически партии и граждани. Присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на Ботев. Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. Венци имаше и от евродепутатът Владимир Уручев и депутатът д-р Даниела Дариткова.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини