Дъждовете удавиха Смилянския боб, пречат на картофите

Родопският фасул обича влагата, но само в топло време,дъждовете тази година му идват в повече и ще се наложи презасяване

Продължителните дъждове забавят засаждането на картофи, тютюн, боб и други култури в Смолянски регион, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие”.

Производителите на смилянски фасул са притеснени, че ще се наложи повторно засаждане на културата. Заради неспирните валежи бобът в поне ¼ от засадените терени не е изникнал, а семената са изгнили от обилната влага, сочат данните на кметството в Смилян. След спирането на валежите производителите ще трябва да засадят повторно част от нивите, но е трудно да се прогнозира кога изобщо ще успее да даде плод и с какво качество.

През последните години производителите на смилянски фасул непрекъснато увеличават площта на посевите, тази година също се увеличават, но фермерите вече са скептични за новата реколта от родопския деликатес и очакват тя да е по-слаба, и съответно по-съкпа. Пороите отлагат засега и необходимото окопаване и отстраняване на избуялите плевели, обясняват собственици на плантации с фасул. Неспиращите от седмици порои пък пречат на мнозина от фермерите в планинския район да изорат и засеят нивите си с картофи.

Общо 27 680 дка са засетите площи с картофи в област Смолян в края на май, което е с 3 300 дка по-малко от миналогодишните посеви за същия период, посочи Боряна Цочева, директор на Областната дирекция „Земеделие”. Забавяне се наблюдава и при останалите селскостопански култури. Около 3870 дка са засети с фасул, което е с 18 % по-малко от миналогодишните посеви. С 22 на сто по-малко са и площите с тютюн едва 1 170 дка.

Прекалено много дъжд доведе до намаление на урожая от диворастящи гъби през последните седмици, информира Захаринка Билянова, търговец на гъби. В пунктовете се изкупуват много малки количества гъби, а качеството се влошава заради прекомерната влага.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини