Театралната магия на Езиковата завладя Кърджали

Учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” сътвориха неповторима театрална феерия за патронния празник- 2 юни. С много настроение, емоции и талант младите театрали представиха отличилите се на национални форуми постановки на английски, немски, френски и български език.
Начало на културното събитие за град Кърджали постави немската пиеса на Ханс Георг Краус “Пътуването образова и най-глупавите”. Пиесата разкрива в какви абсурдни и забавни ситуации може да попадне човек, когато пътува из непознати земи и не се е подготовил предварително за посещението в страната-домакин. Младите немскоговорящи актьори с артистизъм и ирония показаха безпомощността, причинена от глупост и липсата на достатъчно образованост, документирани с редица недоразумения. А поуката за малки и големи е: Учете езици и бъдете достойни граждани на света!
Пиесата „Момчето с необикновена сила” на английски език въвлече публиката във вълнуваща история за двама млади тийнейджъри и техните необикновени способности. Житейсктата история, романтиката и неподправената игра на театарлите от английските паралелки трогна сърцата на публиката и макар текстът да е начужд език- присъсътващите се докоснаха до замисъла и магията на авторската пиеса.
Казват, че животът е едно голямо любопитство и пътешествие по широкия свят, но е и пътуване към смъртта. И когато човек е в края на своя земен път се връща в спомените си и към най-близките си хора.
Чрез магията на френското слово, участниците от театралното студио на френски език по проект „УСПЕХ” разкриха философията и смисъла на житейското съществуване на незабравимия актьор Чарли Чаплин, който оставя своите послания в едно писмо до дъщеря си Жералдин.
Кулминацията на театралния маратон бе представянето на пиесата на театралите „Зона Замфирска”, която разкри любовните перипетии между чорбаджийската дъщеря Зона и младия златар Мане. Зрителите в препълнената зала разбраха изхода от тази история и възнаградиха младите ботевци с бурни аплодисменти и цветя. Постановките бяха уважени от Областна администрация, Община Кърджали, РИО-Кърджали, „Пневматика-Серта”, ученици, родители и учители.
След бурните емоции в театралната зала, патронният празник продължи с церемония по награждаване на изявени ученици и учители, които с успехите си на национални и международни състезания са издигнали през годината престижа на гимназията и града. Тържественият прием започна с приветствие от директора на ГПЧЕ „Христо Ботев” г-жа Чавдарова, която отдаде дължимото внимание и уважение не само на събралите се родители, ученици и колеги, но и на дългогодишните преподаватели в Гимназията – г-жа Радка Шопова и г-жа Стефка Петрова, които в края на професионалния си път получиха най- ценната награда – благодарностите и любовта на своите бивши и настоящи ученици.
Няма по- сериозно доказателство за голямото и успешно семейство на Езиковата гимназия от препълнената зала в комплекс „Арпезос”.Всички присъстващи почувстваха силата на знанието, могъществото на духа и победата на ума на възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини