България стана тясна за ДПС

Пабло Хименес де Сандовал, журналист от „Ел Паис“ - най-авторитетния испански вестник, си беше научил добре урока за България. В Кърджали дойде заради ДПС и предизборната кампания, която движението водеше в Испания. Пабло знаеше кои са мюсюлманите алевити и точно на техния събор в близкото до Кърджали село Горна крепост научи, че съвсем скоро ДПС ще бъде сериозна политическа сила не само у нас, но и в неговата родина. Казаха му го активистите на движението от областта, които по график ходеха да агитират в страните от ЕС, където има по-големи общности от български турци.

На следващия ден на автогарата в Кърджали Пабло беше искрено изненадан, когато местни турци го заговориха на испански и започнаха да обсъждат перспективите на Европейския съюз. Тук испанският журналист научи нещо, което повечето български колеги пропуснаха за ДПС. На тези избори движението тръгна да превзема Европа

Районите, където то е водеща политическа сила, постепенно обезлюдяват, голяма част от традиционния електорат работи в страни от Европейския съюз. За 25-те години след промените в България движението загуби битката за икономиките в западащите у нас райони. Най-осезаем се оказа сривът в българското земеделие, където бяха ангажирани десетки хиляди негови избиратели. Традиционният поминък - производството на тютюн, изчезва, плахото оживление в животновъдството и отглеждането на плодове и зеленчуци не може да компенсира това. Големите индустриални предприятия затвориха врати и изхвърлиха на улицата хиляди безработни.

Очакваният бум на турски инвестиции не се състоя, като изключим появата на десетки шивашки цехове по селата. Но пък хората, съгласни да работят за по 150 евро на месец у нас (при перспектива да получават 1500 евро в Европа), стават все по-малко. На последните парламентарни избори, а и на сегашния вот за Европейски парламент ДПС беше силно притеснено как това ще се отрази на изборния му резултат.

В Кърджали пресмятаха, че губят близо 40 хиляди гласа, и затова партийните структури бяха мобилизирани да работят на предела на възможностите си. Така в някои от секциите по селата се стигна до гласуването на 100 процента от избирателите и 100 процента от тях да изберат ДПС.

Освен това то - за разлика от БСП - използва блестящо лостовете за влияние които му дава подкрепата на кабинета „Орешарски“, и успя да увеличи влиянието си почти навсякъде в страната. Заедно с офанзивата в България партията на Местан започна и много сериозна предизборна кампания в страните от ЕС. По неофициални данни там вече работят над 200 000 потенциални избиратели на ДПС. Това е огромен политически резерв, а резултатите от последния парламентарен вот, при който ДПС получи 49,14 процента от гласовете в чужбина, подсказаха, че там си струва да се работи.

Турция временно беше загърбена и затова на празненствата на 19 май в Джебел, където ДПС демонстрира силата и влиянието си, нямаше нито един депутат от турския Велик меджлис (Велико народно събрание), но пък имаше депутат с турски произход от Швеция. Надеждите бяха за високи резултати в Холандия, Германия, Испания и донякъде Великобритания.

Хората на Местан създадоха стройна организация, кандидатите за ЕП, кметове на общини и партийни активисти имаха график за срещи с гурбетчиите в Европа. 

Къде е Кърджали, къде е Памплона

Това е новият вариант на традиционната турска поговорка „Нерде Ямбол, нерде Стамбул“ след евроизборите. Памплона е град в Северна Испания и в него ДПС получи един от най-високите си резултати - 196 гласа, и успя да бие ГЕРБ, който имаше 143 гласа. БСП получи само 8 гласа. Разбира се, от резултата в Памплона не може да се правят генерални изводи, но той сочи тенденцията за сплотяване на общностите от български турци и подкрепата им за ДПС.

Реално очакванията за силен изборен резултат не се оправдаха. Партията на Лютви Местан получи 15,7 процента от гласовете в чужбина срещу 38,7 за ГЕРБ. В Холандия за ДПС гласуваха 638 души, в Испания - 570, в Германия - 563, в Швеция - 202, във Великобритания - 106.

Резултатите от изборите сочат къде точно са общностите от български турци в страните от ЕС. Например в Магдебург, Германия, ДПС има нула гласа, докато във Франкфурт са 309. Районът на Франкфурт е предпочитан от емигрантите от Източните Родопи, там в строителството работят няколко хиляди български турци и това дава шанс на следващите избори гласовете за ДПС да са в пъти повече. В ДПС отчитат този потенциал, отчитат, че на едни бъдещи избори за национален парламент принципът на уседналост няма да важи за избирателите им в ЕС, и засилват работата си там.

Турция не е забравена

В ДПС знаят много добре, че в южната ни съседка може да разчитат на резерв от над 100 000 гласа. Работата сред изселниците ни не е оставена на заден план. Разчита се основно на връзките с многобройните изселнически организации. С въвеждането на принципа на уседналост автобусите с избиратели секнаха, намаляха и хората, които имат право да гласуват, но подкрепата от изселническите организации оказва мобилизиращ ефект на избирателите на ДПС в България и това се отчита от ръководството на движението.

Работи се не само чисто политически, но и чрез използването на нароилите се дружества за развитие на турската култура у нас, както и чрез засилване на връзките между общини в двете държави. В област Кърджали няма община, която да не е сключила договори за побратимяване поне с две общини в Турция.

Размяната на делегации е ежегодна, а и Турция инвестира доста средства в общините, управлявани от ДПС. В съзнанието на масовия избирател на ДПС образът на „Ана ватан“ - Майката Родина, не е избледнял, но Турция вече не е основният приоритет за ДПС. Отчита се и фактът, че тесни връзки с България и заинтересованост какво става у нас проявява по-възрастната част от нашите изселници - тези, които са родени и израснали в България. Децата им обаче не са чак толкова заинтересовани и голямата част от тях не знаят български език.

Естествената смяна на поколенията вещае постепенно намаляване на тежестта на изселниците в политическия живот у нас. Новото поколение политици в движението отхвърлят опитите за пряко влияние от страна на Турция и демонстрират независимост и ярка проевропейска политика. Ориентирането към Европа не е хрумване, а политика, продиктувана от процесите, които протичат в България, и желанието на движението да бъде сред водещите политически сили у нас.

ДПС прави структури в Европа

Това е една от основните задачи след последните избори, съобщи областният лидер на движението в Кърджали Бахри Юмер. Разчита се не само на опитните кадри, но и на младежките структури, защото повечето от хората, които работят в страните от ЕС и се завръщат в България само за да прекарат летните си отпуски, са на възраст между 20 и 30 години. Движението ще има партийни организации в местата, където концентрацията на емигранти и сезонни работници от България е по-голяма. Очакванията са гласовете от Европа да се увеличат в пъти.

ДПС обаче не бърза да слага розовите очила. След изборите се видя, че тръгвайки да печелят вота в Европа, може да загубят позиции в България. Резултатът в Кърджали, единствения областен град, управляван от движението, са тревожни. От 17 033 гласа на последните парламентарни избори подкрепата за ДПС в общината е намаляла на 11 463 гласа. Ако този резултат се запази и на предстоящите местни избори, движението ще загуби мнозинството си в Кърджали, а вероятно и кметския стол. Това вгорчава радостта от успешното представяне в национален мащаб и вещае сериозни действия за стягане на партийните редици.

Отчита се и фактът, че за пет години гласовете за ДПС в област Кърджали са намалели от 63 000 на 42 000, и този спад не може да бъде компенсиран с гласовете, получени сега в чужбина. В движението знаят, че липсващите гласоподаватели са в Европа, и затова ще засилят работата си там. В предизборната кампания лидерът Лютви Местан отправи специално обръщение към избирателите на ДПС в Европа и обеща евродепутатите от ДПС да разкрият офиси в основните страни от ЕС. Така ДПС ще затвърди позициите си у нас. Но и ще се превърне в реален политически фактор и за доста страни от Стария континент. И вероятно ще има евродепутати, излъчени и от други държави, а не само от България.

Пабло Хименес де Сандовал, журналист от „Ел Паис“, си беше научил урока за България. Най-големият испански вестник излезе със заглавието „Връчват турското малцинство на Европейския парламент“.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини