Плащат жълти стотинки за отчуджени имоти за околовръстното на Чепеларе

През април строителният министър Терзиева направи рестарт на околовръстния път в Чепеларе

Административният съд заят с жалби срещу кметската заповед

Собствениците на имоти, подлежащи на отчуждаване заради изграждането на дългочакания обходен път край града, масово обжалват заповедтта на кмета Тодор Бозуков.

Хората скочиха срещу безумно ниските тарифи, далеч под пазарните цени, по които са оценени имотите им и оспорват кметските заповеди в Административния съд в Смолян.

На база експертна оценка е решено общината да плаща 22 лв. на квадратен метър за терени в урбанизирана територия, 2 800 лв. на декар за ливади и 3 000 лв. за дка посевни площи.

Оценителят, нает от общината, е дал само две разценки за всички видове имоти, в урбанизирана територия 22лв. за квадрат, а на земеделската земя – 3лв. и по тях е изчислено обезщетението за близо 100 имота, през които ще преминава новото трасе. За парцел със къща в града пък, сместен собственик е получил оценка от 47 хил.лв.

Чепеларци, не са против изграждането на пътя, а против смешно ниските цени, както и някои правни и фактически абсурди, като например 299 кв.м. отчуждени от парцел от 300 квадрата, а 1 кв.м. остава висящ.

В Административния съд в Смолян вече са образувани 22 дела, в които жалбоподателите оспорват заповедта на кмета на Чепеларе Тодор Бозуков за размера на обещетението. Зад тях обаче стоят повече граждани, тъй като част от жалбите са подписани от 3 и повече лица. Очаква се още хора да оспорят кметската заповед, когато получат известия за оценките на собствеността им. Административните производства още са висящи, ще се водят по бързата процедура. И се очаква до два месеца да приключат, тъй като е планирано до 1 година пътят да е готов.

Трасето е чакано от години от местните, защото ще разтовари тежкия трафик към Пампорово и Пловдив, който минава през цилия туристически град и пресича центъра, а в скиорския сезон натоварването е огромно, както и злополуките на пътя. С близо 4 км. трасе, което трябва да е готово до пролетта на следващата година, ще се разтвари трафика от 5 хиляди возила дневно през активния туристичедски сезон. Проектът стартира преди 13 години, но беше замразен заради липса на пари, а рестартът му през април тази година наистина зарадва местните.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини