Нов дъждопреливник спасява централно кръстовище в Кърджали от перманентни наводнения

Нов дъждопреливник и отливен канал ще спасява едно от централните кръстовища на Кърджали в квартал „Възрожденци” от перманентни наводнения. Пътната настилка постоянно се залива и при най-малък дъжд, а при проливни, водата се оттича с дни. Това затруднява изключително много както движението на автомобили, така и на пешеходци.

Дъждоприливникът е допълнителна част от проекта за Водния цикъл на Кърджали. «Заради непрекъснатите наводнения на централното кръстовище в кв. „Възрожденци”, сключено между новия мост и бул. „Христо Ботев”, ще бъде изграден нов дъждопреливник и отливен канал. Ще се наложи още едно пресичане до мостовото съоръжение, за да бъдат отведени събиращите се от проливните дъждове води и заустването им», каза ръководителят на проекта инж. Митко Синабов.

Неточности в подземния кадастър на Кърджали пък са причина за честите аварии, свързани изграждането на водния цикъл на Кърджали, обяви той. По думите му през годините експлоатационните дружества не са си актуализирали мрежата, поради което се получават и авариите. Става дума за подземната инфраструктура на В и К, Енергото и БТК-дружествата, уточни Синабов. «Сега ще направим всичко възможно да корегираме подземния кадастър, да го вкараме в регулация и да знаем, че нямаме проблеми с него», коментира той.

Според него до два месеца ще приключат строително-монтажните работи на водопроводната и канализационна мрежа по Водния цикъл. Що се отнася до възстановяването на асфалтовите настилки, там където те са нарушени заради изкопните работи, това ще става поетапно, според технологичните изисквания и в зависимост от времето.

По думите на инж. Синабов 80 процента от изграждането на водопроводната и канализационна мрежа по Водния цикъл на Кърджали и пречиствателната станция е приключило.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини