Бунт сред социалистите за бюлетини под строй

Червени депутати не са съгласни с идеята на своя лидер Сергей Станишев за задължителен вот. Те възнамеряват да гласуват против или въздържал се за пускане на бюлетини под строй.

"Кой прецени, че това е добро за БСП?", скочиха избраници. Чуха се и гласове, че "така ще се налее вода в мелницата на контролирания вот, тъй като цената за глас ще падне". Болшинството от червените обаче бяха твърдо "за" задължителния вот. Според юристи, въвеждането на промяната става по два начина. Първият е чрез референдум, което е по-дългата процедура. Втората опция е по инициатива на депутат и гласуване в Народното събрание с мнозинство от 2/3.

"Това може да бъде достойната лебедова песен на този парламент", коментираха експерти. В кулоарите на парламента депутати обясниха, че прокарването на задължителния вот става чрез изменение на конституцията. Други твърдят, че промяната може да се направи и само чрез ремонт на Избирателния кодекс. Ако се поправя основният закон, на държавата е необходима подкрепата на три четвърти от депутатите на три гласувания в различни дни. В случай че предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. Ако промяната бъде прокарана чрез Изборния кодекс, става по-бързо. Източници на "Стандарт" намекнаха, че президентът Росен Плевнелиев ще предложи на Народното събрание до дни промяна на основния закон в тази посока.

"Задължителното гласуване трябва да бъде подкрепено без отлагане", коментира предложението бившият омбудсман Гиньо Ганев. Междувременно от пресцентъра на БСП бе разпространена позиция по предложението на ДПС за създаване на мегаагенция от митниците и НАП. "Тази идея е предписание на Световната банка и изисква една дългосрочна реформа. Съгласни сме с позицията на министър Чобанов, че за целта е необходимо постигане на обществено съгласие", казаха от "Позитано" 20. "В настоящата политическа ситуация подобна идея и дългосрочна реформа не може да бъде реализирана и БСП няма да подкрепи нейното стартиране", отсичат социалистите.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини