Германия ще приеме още 10 000 сирийски бежанци

Германски представители подписаха днес план за приемането на още 10 хиляди бежанци от Сирия.
С този план е удвоен броят на бежанците, приети от началото на гражданската война в Сирия, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Планът беше очертан миналия месец от външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, но трябваше да получи одобрението на вътрешните министри на 16-те германски провинции, които се събират в Бон.

Германия осъществи две програми за приемане на бежанци от началото на гражданската война в Сирия. При всяка от тях бяха приети пет хиляди бежанци. Повечето от провинциите освен това създадоха собствени по-малки програми.

Михаел Дидринг, генерален секретар на Европейския съвет по бежанците и изгнаниците подчерта, че 20-те хиляди души, които ще се заселят в Германия, няма да трябва да рискуват живота си, за да стигнат до Европа.

"Това е важен жест на солидарност към бежанците и съседните със Сирия страни, които дават убежище на близо три милиона души, бягащи от конфликта", добави Дидринг, като призова и други европейски страни да последват германския пример.

Германия е порицавала други страни от ЕС, че не създават също толкова щедри програми за приемане на сирийски бежанци.

По данни на Европейския съвет по бежанците и изгнаниците едва 94 хиляди души, или 3 на сто от бежанците, са потърсили убежище в страни от ЕС, Швейцария или Норвегия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини