Въвеждат изнесено обучение за медсестри в Смолян

От тази година Медицински университет в София , започва в Смолян изнесено обучение  по специалността  „Медицинска сестра“ на Факултета по обществено здраве.

Проф.. Магдалена Александрова, зам.-декан по учебната дейност, представи специалностите на университета пред директорите на училища от Смолян и областта.

На срещата присъстваха още областният управител инж. Димитър Кръстанов, шефът на инспектората по образование Иван Муцевски,  ръководството на МБАЛ-Смолян - Лидия Чорбанова, д-р Марияна Методиева и д-р Нина Шехова .

Проф. Александрова подчерта, че завършващите зрелостници ще имат достъп до всички специалности в университета, но през тази година се предвижда  и новата форма-изнесено обучение в Смолян по специалност „Медицинска сестра“. Директорът на МБАЛ  д-р Нина Шехова категорично одобри инициативата, особено на фона на на недостига на медицински сестри.

„В момента в нашата болница работят 250 медицински сестри, като една пета от тях са пенсионерки, а една трета са пред пенсиониране“, коментира шефката на лечебното заведение д-р Шехова и  изрази надеждата, че голяма част от обучаващите се медицински сестри, ще останат да работят след завършването си в Смолян.

Учебната и клинична практика на студентите ще се извършва в МБАЛ-Смолян.

Кандидатстването и самият изпит, ще бъдат в София. Документи по всички специалности  ще се приемат от 23 до 29 юни, всеки ден от 9,00 до 16,00 ч. във Факултета по обществено здраве на адрес:

София

УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“,

ул. „Бяло море“№8, ет.5.

Изпитите ще бъдат на 5,6,7 и 8 юли, а резултатите и класирането по специалностите ще бъдат обявени на 31.07.2014 г. Обучението по специалност „Медицинска сестра“ е  осем семестъра, таксата за семестър е 350 лв.

 Повече информация може да се намери на сайта на Факултета по обществено здраве: http://foz.mu-sofia.bg/

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини