Днес е празникът на Смолян

Честит празник, смолянчани!

С детско шоу ще започне празникът на обединения град Смолян – 18 юни, като с тази проява започва и 5 дневния фестивал „Родопи ФЕСТ”.

Деца от всички детски градини в Смолян и ученици ще се изявяват на откритата сцена на Амфитеатъра в Смолян, като акцентът е „Орфееви приказки”. Проявата започва в 10.30 часа, а при лошо време ще се проведе в сесийната зала на общината. Всички мероприятия ще се провеждат на откритата сцена.

В 18.30 часа ще бъде официалното откриване на фестивала с концерт „Орфеева лира”. В концерта участват: „Смолян брас бенд”, Танцова формация „Най”, Танцова формация „Зареница”, клуб за спортни танци „Фен”, Вокална група Ро-войс” и индивидуални изпълнители.

На 18 юни 1960 г. трите села Смолян, Райково и Устово се обединяват в единен град Смолян, като днес те са квартали на  Смолян, който е бил стар административен и стопански център. Село Езерово се е намирало сред Смолянските езера, Райково е било търговски център, а Устово — занаятчийски.И макар че градът е нов и млад като административна единица, той има много древна история. Името му идва от славянското племе смоляни, населявали този край и се смята, че селището датира от дълбока древност. Във вековете е носил е имената Аетос, Езерово, Ахъ Челеби, Пашмакли и пр.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини