Дончева: Пеевски-Доган дължат на КТБ близо до 300 млн. лв.

 Разводът Пеевски - Василев има пряко отношение към политическия театър, защото този олигархически кръг взе властта преди година и направи правителството. Това заяви Татяна Дончева от "Движение 21" в предаването "Здравей, България" на Нова ТВ.

"Разводът беше свързан с това всеки да си вземе някакви фирми, които може би са общодоговаряни.
Част от фирмите се оказаха на Цветан Василев, но с мениджмънт, назначен от Пеевски. А той успя да преметне Василев по трасето, прибирайки фирмите му", категорична бе тя.
По думите на Дончева дългът на Пеевски-Доган към Корпоративна търговска банка възлиза на сума близо до 300 млн. лв.
"За да не плащат тези пари и заради още няколко фирми, те направиха този екшън с банката", категорична бе Дончева. Според нея КТБ имала дългове и към руската банка ВТБ, като допълни, че "всичко опира и до източници с руско участие в България".
Дончева коментира и действията на БНБ спрямо КТБ и фактът, че банката бе поставена под специален надзор.
Според нея Централната банка не е постъпила много смело и навременно.
"Затова ситуацията сега трябва да се овладее, за да се успокоят хората. Точно затова задача номер едно на правителството и БНБ е да овладее тази ситуация", на мнение е Дончева.
"Цацаров е главен прокурор не, за да решава преписки. Той трябва да е наясно, че като кажат, че има опасност за финансовата стабилност на страната, това може би не са празни приказки”, категорична бе Дончева. "Ролята на прокуратурата не може да бъде само в тази седмица", допълни тя.
Лидерът на "Движение 21" насочи вниманието и към "Булгартабак", който според нея е ключов проблем.
Тя описа схема за прокурорски натиск срещу членове на Комисията за финансов надзор (КФН) в полза на Делян Пеевски с цел овладяване на "Булгартабак".
Дончева припомни скандала между председателя на КФН Стоян Мавродиев и неговите заместници, възникнал около преместването на комисията в нова сграда през миналото лято. Тогава Мавродиев сезира прокуратурата, че колегите му го клеветят, но обвинението отказа да разследва случая още през септември миналата година.
През последните два-три месеца обаче, градската прокуратура отменила отказа и наредила на МВР да провери част от заместниците на Мавродиев за вредителство - престъпление, което Дончева, в качеството си на юрист, сравни по тежест с шпионажа и престъпленията срещу държавата.
Според нея това се прави, за да се окаже натиск на комисията, която не би трябвало да даде разрешение за продажбата на "Булгартабак". "Ще проверяват заместниците му, а единият от тях ще проверява и решава за "Булгартабак".
Как да го решава?", попита тя.
През март собственик стана регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment, зад което стои неизвестно физическо лице, а според Дончева това най-вероятно е Делян Пеевски. Новият собственик не е отправил задължителното търговско предложение към миноритарните акционери и според Дончева това дава повод на регулатора да се намеси.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини