България взе 3 млрд. лева нов дълг с лихва 3.055%

България, най-бедната страна членка на ЕС, събра малко под 1,5 милиарда евро от нова емисия държавни облигации при доходност 3.055%.
Привлечени са били поръчки за общо 4 милиарда евро на фона на политическа и финансова несигурност, съобщи електронното издание на в. "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Преди дни анализатори препоръчаха България да не бърза с емисията с оглед на политическата криза и проблемите с КТБ.

Силният апетит към първата за последните две години емисия български еврооблигации и най-голямата досега за страната продажба на дългови книжа помогнаха да бъде постигната доходност от 3,055 процента по 10-годишните книжа.

Премиерът Пламен Орешарски прогнозира в началото на седмицата средна доходност (лихвен процент)* около 4%, анализатори обаче прогнозираха около 3 - 3.15%.

Умереното съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт на България и ниският бюджетен дефицит са привлекателни за инвеститорите, коментира Филип Браун, който ръководи отдела за пазара на държавни облигации в Сити (Citi), една от банките, организирали търга.

Мениджъри на емисията са банките Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase.

Емисията беше предшествана от успешното т.нар. "роуд шоу" - срещи с потенциални инвеститорите, които българските власти проведоха във Франкфурт, на Лондонското сити, в Париж и във Виена.

Целта на емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства (3 млрд. лева), с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1.1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1.3 млрд. лева).

Доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8.2%.

*Разликата по лихвените проценти на един и същи клас облигации (например: държавни ценни книжа), но с различен матуритет се нарича срочна структура. Сроковете започват от 1 ден (овърнайт) и могат да продължат до 30 години. Кривата на доходност изобразява връзката между доходност (лихвен процент) и срок на облигацията като всички останали фактори остават непроменени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини