Двама българи са „изнесени“ зад граница за органи

Двама българи са станали обект на трафик за трансплантация на органи. Това стана ясно от Националният доклад за дейността по превенция и противодействие на трафика на хора за 2013 г. за България и данни за жертвите. Данните бяха представени от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Пострадали от престъплението трафик на хора за миналата година са

общо 540 българи. От тях 476 са жени, сред които 41 непълнолетни, 8 малолетни, и 64 мъже -3 непълнолетни, 15 малолетни. С цел сексуална експлоатация зад граница са били изведени 428 лица, от които 411 жени и 17 мъже.11 жени и 33 мъже са трафикирани за принудителен труд

Докладът сочи още, че през 2013 година са се увеличили прокурорските актове, внесени в съда с 2,3% спрямо 2012 г. и с 6% спрямо 2011 г.по-голям е и броят на лицата, предадени на съд за трафик. Те са с 14,2% повече през миналата година спрямо 2012 г.

Представена беше съвместната операция „Хасково” от август 2013 г. между ДАНС и Австрийските криминални служби, точно след прехвърлянето на сектор „Трафик на хора” от МВР в ДАНС.

Секретарят на комисията Гергана Алексова подчерта, че тази операция се дава за пример от австрийските служби на международно ниво за отлично двустранно сътрудничество, при което вече има произнесени 11 ефективни осъдителни присъди (до 8 години лишаване от свобода), 34 подсъдими, които очакват до месеци своите присъди и над 100 жертви. Беше поставен акцент и върху отличното взаимодействие между България и Швеция при противодействието на трафика на хора с цел трудова експлоатация за бране на боровинки в Швеция, като за разлика от 2012г, когато има над 200 сигнала за трафик на хора с цел трудова експлоатация, за 2013г. няма констатиран случай там.

 От Националната комисия за борба с трафика на хора дадоха старта и на лятната кампания за борба с трафика на хора. Председателят на Комисията Гергана Алексова заяви, че чуждестранните граждани стават жертви на трафик по българското Черноморие. Според нея в България регистрирани случаи на чуждестранни граждани, станали жертва на експлоатация, са най-често от страните Румъния, Молдова, Украйна, Русия и Чехия. Тя уточни, че обикновено става въпрос за сезонна експлоатация през лятото.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини