Мартин Шулц избран за председател на Европейския парламент

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц бе избран за председател на ЕП за следващите две години и половина.
За следващите две години и половина председател на ЕП ще бъде представител на европейската десница.

Днес бе тържествено открит осмият мандат на Европейския парламент с изпълнение на "Ода на радостта", химна на ЕС, представен от Страсбургската филхармония.

Четирима бяха кандидати за председател на ЕП. Те изложиха своите програмни намерения, а след това започна процедурата за тайно гласуване.

Преди гласуването Мартин Шулц призова за сътрудничество между парламентарните групи. Сътрудничеството е в основата на нашата работа, никой не получи мнозинство от избирателите, отбеляза той. Никой не може повече да заобиколи ЕП, защото тежестта му вече е равнопоставена на останалите институции на ЕС, допълни Шулц.

Вторият кандидат - Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), посочи в обръщението си към евродепутатите, че най-добрата част от историята са революциите, довели до освобождение от монарсите и от богатството.

Наднационалните органи не трябва да отнемат свободата на нашите народи. Лобитата служат на интересите на милионерите, това е скандално и противоречи на принципите на демокрацията, добави той.

Саяд Карим (Европейски консерватори и реформатори, Великобритиния) коментира, че вече е сключена сделка за председателския пост в ЕП, още преди да е пусната една бюлетина. Думите му бяха насочени към постигнатата преди дни договореност между левицата и десницата в ЕП за поделянето на председателския мандат.
Карим отбеляза, че девизът на изборите през май бе "Този път е различно". За съжаление само няколко седмици след изборите сме приканени да подкрепим удобен консенсус, постигнат при закрити врата, поясни той.

Улрике Луначек (Зелени, Австрия) също изрази критика към тези договорки. Изправени сме пред предварително сключена сделка, а демокрацията е въпрос на избор, заяви тя. Луначек обеща, ако бъде избрана, да сложила край на ограниченията в обществените разходи в ЕС, донесли бедност и накарали младите да възприемат Европа не като възможност, а като заплаха. Тя подкрепи идеята ЕП да заседава само на едно място. След избора на председател, ЕП ще определи и заместник-председателите на институцията.

В петък правителствени ръководители на страните от Евросъюза решиха Жан-Клод Юнкер да бъде председател на следващата Европейска комисия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини