Джихадистите в Ирак освободиха 46 медицински сестри от Индия

Джихадистите в Ирак освободиха 46 индийски медицински сестри, блокирани в районите, превзети от ислямистите. Жените бяха качени на самолет за дома си в град Арбил, за да отпътуват за родината си, предаде АФП в събота.

Индийките попаднали под обсада, докато работели в държавната болница в северния град Тикрит, когато джихадистите предприеха офанзива миналия месец. От кюрдската столица в района сестрите се качиха на специално изпратен за тях самолет рано в събота.

"Всички сме много щастливи... Никога не сме и допускали, че ще се приберем у дома, че ще се измъкнем", заяви сестра Марина пред телевизионния канал NDTV преди излитането.

"Нищо не са ни правили, не са се разправяли с нас и не нараниха никоя от нас. Не са ни докосвали, говореха мило с нас", допълва пред телевизията Хосе.

В репортаж на канала бяха показани изнервени роднини на сестрите, които ги очакват в индийския град Кочи. Засега остава неясно дали медицинските сестри са били отвлечени и държани в плен или са попаднали в клопка и не са могли досега да напуснат района.

В четвъртък те били преместени от родния град на Саддам Хюсеин Мосул, който е под контрола на джихадистите. В петък от индийското външно министерство отказаха да дадат подробности за това как са успели да уредят освобождаването и завръщането в родината им на 46-те медицински сестри.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини