Фермерът д-р Стойчо Данчев: Отдавна знам, че фонд „Земеделие“ е мафия

Данчев показва скиците, от които ясно личи, че за едни и същи площи веднъж взема субсидии, а друг път - не.

Няма да се откажа да си търся правата, ако трябва, ще информирам ОЛАФ и ЕК, предупреждава родопчанинът от Момчиловци

„Ще обявя гладна стачка - затварям овцете в обора и ще гладувам заедно с тях, докато не си получа субсидиите. Харакири ще направя, не се живее повече така. Ножът ми е забит в кокал, изнервиха ни до краен предел. От години се води целенасочена политика за унищожение на животновъдството в България.“ Това заяви пред „Преса“ фермерът д-р Стойчо Данчев от смолянското село Момчиловци, който води тригодишна борба с Държавен фонд „Земеделие“ и с министерството за орязани субсидии за площи през 2010, 2011 и 2012 г. Занимава се с фермерство над 15 години и пресмята, че загубите от неправомерно спряното според него подпомагане възлизат на около 100 000 лв. Сега

фермата му оцелява на ръба

„В пълен банкрут съм, не мога да си позволя да си купя нито люцерна, нито сено, три години храня овцете със слама. 40 животни от глад ми умряха през годините, болно ми е да ги гледам как страдат“, жалва се 53-годишният фермер.

От 2004 г. родопчанинът развива овцевъдство, тогава взел 200 овце, а сега със семейството му отглеждат около 500 животни край селото. Той не е прост овчар, с две висши образования е - ветеринарномедицинско и агрономическо, и решил да прави това, за което е учил. „Разбирам си от работата, но нещата в България не вървят. Спя по 4 часа на денонощие, през останалото време работя. Сутрин ставам в 5 ч., доим овцете, после ги паса, защото нямам пари да платя заплатите на овчарите и те избягаха. Станах и мандраджия, и пастир, отделно снабдявам с фураж, кося сеното и лягам в полунощ. Искам само за един ден служителите от фонд „Земеделие“ да дойдат с мен, докато работя - ще се откажат от живота“, нареждаше Данчев. Той е категоричен, че проблемът с несправедливо отнетите субсидии на животновъдите у нас трябва да се реши веднъж завинаги, затова е решен на всичко. И добавя: „Хората са отчаяни, ние затънахме в огромни дългове. Вземаме заеми от фонд „Земеделие“, за да купуваме фураж, и се надяваме на субсидиите, за да си погасим борчовете. Ако се отвори „горещ телефон“ за сигнали на фермери с проблеми като моите, сигурен съм, че ще прегрее.“

Ходене по мъките

Одисеята на д-р Данчев започнала след влизането на България в Европейския съюз. „До 2007 г. нямах проблеми, тогава добре работех с фонд „Земеделие“. През следващата година очертах първите площи за субсидиране по единица площ и получих парите за тях. За 2010 г. обаче орязаха 90% от фермерите в Родопите, и мен в това число. Нееднократно сме информирали фонда, защото площите, които те замерват, не съвпадат с това, което ние декларираме. Сериозният проблем дойде, когато се появи т. нар. слой недопустимост, който беше въведен с приумция, че Брюксел решил да въведе някакви параметри за даваните на калпак субсидии на фермерите. Затова, че 3 г. някой не си е вършил работата, отрязаха на животновъдите главата през кръста“, казва Данчев. Той още се диви на парадокса как едни и същи площи една година подлежат на субсидиране, а на следващата - не. „Декларирах 280 дка, според чиновниците 140 били негодни. Имайки 50% недопустимост, аз веднага влизам в графа санкция и не стига че не получих субсидията, а и ме глобиха с 16 000 лв. Тогава започна моята одисея - с жалби, перипетии, нерви. Най-накрая през 2012 г. се преборих да ми махнат глобата, но субсидиите не си ги получих. Същото се повтори и през следващите 2 години“, твърди фермерът. Той е убеден, че земите му отговарят на изискванията, тъй като това установила и теренна проверка от инспектората в Кърджали. Затова се пита на тях ли трябва да вярва или на ортофотокартата, която показвала недопустима растителност в площите. През 2013 г. той получил субсидия за единица площ, тъй като намалил терена с 200 дка.

„Знам от сигурен източник, че фермерите в Неделино не са орязани в субсидиите, защото са гласували за ГЕРБ през 2011 г. Това е безумно! Освен това има стопани на виртуални стада в България, които получават субсидии, без да отглеждат едно животно. А нас, които блъскаме от сутрин до вечер, ни заклеймяват като евроизмамници“, гневи се Данчев. Според него оправданията, че такива са изискванията на Европа, са нереални. „Говорил съм с колеги от Гърция и Германия, такова чудо няма никъде. Проблемите у нас са на личностна основа - деребеи ходят и режат глави, символично казано, колят фермерите в България като великденски агнета“, твърди разгневеният овцевъд. Той се отказва и от проекта за модернизация на фермата, за изготвянето на който заедно със сина му пръснали 40 000 лв., но зациклил пак заради чиновнически спънки. Вторият транш на парите по мярка „Млад фермер“, в която участва синът на Данчев, също ги няма, макар че проверката е минала още през ноември м.г., а срокът за плащането след нея е 3 месеца.

Националната сигурност и овцевъдите

Отношението на фонд „Земеделие“ към фермерите застрашава националната сигурност, твърди родопският овцевъд. „Те посягат на хляба на народа, на европейските пари. Раздават ги като техни средства, ДАНС нека да се разтършува и да види колко фирми са фалирали, колко милиони не са усвоени и къде потъват тези пари. Отдавна ми е ясно, че фонд „Земеделие“ е мафия. Всеки ми казва - ти си прав, но трябва да си търсиш правата по съдебен начин“, недоумява родопчанинът. Преди около година той сам подал сигнал в ДАНС за патилата му, но не знае дали изобщо е имало проверка и какви са резултатите от нея. „Човекът, който коли и беси в поземлените отношения в МЗХ е Николай Маринов. Беше заместник-директор на техническия инспекторат, тогава тръгнаха проблемите и продължават до ден днешен. Сега е директор на дирекция „Поземлени отношения“ в министерството на земеделието и твърди, че съм най-големият измамник в държавата.  Снимка:Групите китайци, които често идват в селото,вкусват от овчето мляко на Данчев

Дори министър Греков, след като видя документацията, ми каза, че съм в правото да си търся субсидиите, но ако дръзне да подпише документите в моя полза, Маринов щял да го даде на ОЛАФ за разследване. Няма да се откажа да си търся правата, ако трябва, ще информирам ОЛАФ, ще отида при Дачиан Чолош от Европейската комисия.

Изнервен съм до краен предел, ще премина към гражданско неподчинение и няма да допусна никакви чиновници и проверяващи около стопанството ми“, категоричен е докторът. Заради неплатени осигуровки сметките му са запорирани.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини