ГЕРБ осигури кворум, парламентът работи

След като вчера от ГЕРБ се договориха с БСП и ДПС да бъде гласувана актуализация на бюджета на Здравната каса, днес осигуриха кворум и парламентът заработи.
От "Атака" продължават да бойкотират заседанията, но в залата се събраха достатъчно депутати - 166.

До последно управляващите твърдяха, че не се налага актуализация, но Бойко Борисов постави ултиматум, че само тогава Народното събрание ще може да функционира. Така вчера от БСП се срещнаха с ръководството на НЗОК и Лекарския съюз и обявиха, че са ги убедили, че наистина има нужда от такава.

Ако Министерски съвет одобри актуализацията на заседанието си днес, е възможно до края на седмицата тя да бъде обсъдена и в парламента.

Актуализацията на бюджета на НЗОК е задължителна, коментира пред журналисти Борисов, цитиран от „Фокус”.

На въпрос дали трябва да се актуализира и целият бюджет, бившият премиер отговори, че това е задължително.

„Криеха се, криеха се, но накрая вече не спорят – актуализация за целия бюджет заради сакралната дата 21 (тогава трябва да бъде отворена КТБ - б.р.). Поръчал съм на Менда Стоянова и на останалите да събират Финансовата полиция и да се опитат при закрити врата да поискат от тях отговори. Защото сутринта, когато слушах Гечев (депутатът от БСП Румен Гечев, който беше икономически министър - б.р.), този, който 1996 г. беше главен участник във фалита на банките, да говори по мой адрес, докато Йовчев, Лазаров, Писанчев изпращаха жандармерия по банките, вдигаха шум като бесни".

По думите на Борисов от БСП имали наглостта да казват, че ГЕРБ са виновни, а те нямали никаква вина, докато седмици наред службите се упражнявали по повод две банки и създали огромно напрежение. Според него проблемът не е решен и иска да знае "с какви пари и откъде ще запушат дупката в тази банка, ако не се актуализира бюджетът".

Запитан колко е резервът и дали ще стигне, той отговори:

„Не знам, виждате ли капана, където ни поставиха. БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос, отговаряйки му, ще стане ясно, че актуализацията на бюджета незабавно трябва да се направи и то с няколко милиарда”.

Междувременно депутатите приеха останалите точки от седмичната си програма, като няма да бъдат разглеждани законопроекти, по които няма политическо съгласие. Така няма да се обсъждат промените в НК за отпадане на давността за престъпления, извършвани по политически причини.

Ще бъде гласувано ветото на президента върху промените в Закона за защита на конкуренцията. Трябва да бъде приет и Законът за защита на потребителите, който ще даде възможност за отказ от договор, без причина и без да дължат неустойки.

Предстои да бъдат обсъдени и промените в НК за криминализиране на слуховете за банките, но вчера от ГРЕБ и ДПС заявиха, че предложенията трябва да бъдат прецизирани.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини