НАТО разработва правила за водене на кибервойни

В продължение на много години НАТО не разполагаше с правна основа, включваща правила за водене на война в интернет. До следващата среща на върха на алианса, която ще се проведе през септември в Уелс, 28-те страни-членки възнамеряват да координират своите позиции по този въпрос и официално да приемат и започнат прилагането на международноправни норми за водене на война с осъществяване на атаки във виртуалното пространство. Вследствие на това ще бъде приет регламент за това, кога и по какъв начин в епохата на интернет могат да се водят военни действие в киберпространството.

"Съюзниците искат да се гарантира, че международното право ще действа и в киберпространството", отбеляза Кристиан Лифтлендер от Отдела за защита от киберзаплахи в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел в хода на медийната конференция Global Media Forum 2014, организирана от Deutsche Welle.

По думите му, Северноатлантическият алианс няма право самостоятелно да приема нормативни актове, но влизащите в състава му страни могат да се изказват в полза на прилагането на международните правни норми, по-специално във връзка с провеждането на война.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини