Берлин гони американски дипломат заради шпионския скандал

Германското правителство експулсира дипломат от американското посолство в Берлин като реакция на шпионския скандал. Страната трябва да напусне служителят, завеждал връзките между американското разузнаване и партньорските служби.

Повод за прогонването на американския дипломат е отказът му да сътрудничи в разследването на два случая с разкрит шпионаж в полза на САЩ.

Ръководителят на службата за контакт с американското разузнаване в посолството на САЩ от месеци не е отговарял на запитванията на германските власти, съобщи говорителят на правителството Щефен Зайберт.

Информация от него неколкократно е искана от парламентарната комисия, която разследва скандала със следенето на германски граждани в интернет от страна на американската Агенция за национална сигурност (НСА). Конкретен повод за острата реакция обаче са двата разкрити в рамките на пет дни случая с шпионаж в полза на САЩ.

Миналата седмица бе арестуван сътрудник на германските тайни служби, а вчера – служител на военното министерство в Берлин. И двамата са предавали информация на американското разузнаване.

Германската опозиция приветства решението на правителството, което от дни обмисляше подходяща реакция.

Вчера от Белия дом коментираха само, че Барак Обама не е знаел за шпионажа. ЦРУ не било информирало президентството си за подобни дейности в Германия.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини