Хора от управителния съвет на КТБ станали защитени свидетели

Стоян Александров, финансов анализатор, бивш министър на финансите в правителството на Любен Беров.

Необходимо е да се обясни на хората, че няма те да плащат 3 милиарда и половина лева, за които се твърди, че са откраднати от Корпоративна търговска банка. Това каза пред БНР финансовият анализатор Стоян Александров, бивш министър на финансите в правителството на Любен Беров.

Прочетете много внимателно прессъобщението на БНБ. Те се позовават на доклада на одиторите. Те не се ангажират да дадат позиция за 3 милиарда и половина. Нямат поглед върху финансовата състояние на длъжниците, не могат да видят каква е пазарната стойност на обезпеченията плюс това, че липсват и някои документи. Това вече автоматически се поема от средствата за масовата информация. 3 милиарда и половина са откраднати и че народът, данъкоплатците ще трябва да плати тези суми. Това е абсолютно невярно, каза Александров.

Реално капиталната дупка е 503 милиона и 200, капиталът на банката е 700 милиона, като приспаднете, защото те ще бъдат покрити за сметка на капитала, ще бъдат обезсилени актове на собствениците, явява се една дупка от 500. Още повече като бъде придобита тази банка от "Креди агрикол", която има своя капиталова база, която може би да покрие тази дупка, може да се окаже, че тук няма проблем, посочи Александров.

Според него проблем може да възникне на 21-ви, ако всички вложители сега в КТБ изтеглят парите.

Ние сами ги караме да ги изтеглят. Защото изтече една информация, че квесторите са намалили лихвите по депозитите и никой не казва колко са ги намалили, и никой не прави усилия да успокои хората и да каже, че това ще е една нова, здрава банка, с добър мениджмънт, че тази банка му дава лихви, същите каквито му дават ДСК, "Булбанк", Първа инвестиционна банка и т.н. Освен това е държавна банка. Кой ще си тегли парите, каза Александров.

Пред Нова телевизия Александров заяви, че хора от управителния съвет на Корпоративна търговска банка са станали защитени свидетели по делото за нейното източване.

„Имам негласна информация, че двама от висшето ръководство на банката са защитени свидетели. Може би като са видели, че се теглят такива пари, моралът не им е позволил да бъдат безучастни", коментира бившият финансов министър.

Стоян Александров потвърди, че парите на всички фирми и граждани, включително и тези, които са над 100 000 лева, ще бъдат защитени.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини