Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на кмета на Ямбол

Апелативен съд-Бургас за втори път потвърди присъдата на Ямболския окръжен съд от 14 ноември 2011 година. С нея кметът на община Ямбол Георги Славов е признат за виновен в това, че през в периода септември 2008 г. – март 2010 г. в град Ямбол, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Кмет на Община Ямбол, с цел да набави облага за „Диана Комерс І” ЕООД – гр. Ямбол, в размер на 2 024 203. 51 лева, е нарушил служебните си задължения и превишил властта и правата си.

От деянието са настъпили значителни вредни последици за Община Ямбол и общинския бюджет в размер на 2 024 203. 51 лв., информира от пресцентъра на бургарския съд

Славов е осъден на лишаване от свобода за срок от три години и осем месеца, както и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община”. Със същата присъда подсъдимият е признат за невинен по обвинението за „особено тежък случай“ по чл. 282, ал. 3 от НК.

Становището на съда е, че подсъдимият като кмет на общината е пренебрегнал изцяло отговорността и задължението към общинския бюджет и е поставил общината и общинския съвет в положение на обвързаност с претенцията на изпълнителя на обекта. Настъпването на тези щети е в пряка причинна връзка с допуснатите от Славов нарушения на вменените му служебни задължения и превишаване на властническите му правомощията.

Въззивният съд споделя извода на първата инстанция, че в конкретния случай са настъпили значителни вредни последици за Община Ямбол, включително финансиране извън механизма, при който се определя общинския бюджет. Настъпилият вредоносен резултат обосновава извод за наличие на изключително висока степен на обществена опасност на деянието.

Предвид добрите данни за личността на подсъдимия, Апелативният съд намира, че деянието не може да бъде квалифицирано като особено тежък случай. Поради присъдата на Окръжен съд-Ямбол се явява правилна и законосъобразна в нейната оправдателна част и следва да бъде потвърдена.

Община Ямбол по никакъв начин не е ощетена от изграждането на водопровода, чието изграждане е възложено на фирма „Диана Комерс І” ЕООД. Това каза пред журналисти през януари в Бургас кметът на Ямбол Георги Славов, предаде "Фокус".

”От 2008 година, откакто е направен този водопровод близо 2/ 3 от града пие вода без нито веднъж да е спряно водоподаването. Не само, че не съм ощетил никого, а напротив - преки ползи черпят толкова много хора и това е основното”, каза той.

На въпрос не е ли висока цената от малко над два милиона лева платена от общината за изграждане на водопровода, кметът каза, че не е висока.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини